Liping 2013.02.17. 07:16

Meleg helyzet

Sanya varázsa sokak viselkedését megváltoztatja. Egy távoli, idegen hely, de mégis barátságos s meleg. Ez utóbbi jelző nem véletlen.

Kínában a homoszexualitás kezelése sokat javult az évek során. Ahogy a nyitás mellé valamelyest nőtt a társadalmi liberalizáció is, úgy erősödtek a dekriminalizáció melletti érvek. 1997-től nem büntetendő, s végül 2001-ben a nemzetközi ajánlásoknak is eleget téve leszedték a betegségek listájáról.

20090611052623.jpg

Ez azt jelenti, hogy hivatalosan nem érhet ma hátrány senkit sem azért Kínában, ha meleg. Nem lesz letartóztatva, kényszerkezelve, stb. Nyugodtan, zaklatás nélkül élheti az életét.

A helyzet azért nem ennyire egyszerű. Sanyaban a meleg párok nem is nagyon ügyelnek rá, hogy ne tűnjenek fel (nem kell semmi fizikálisra gondolni, de az egymás közti testbeszéd és közelség könnyen szemet szúr - a fizikalitás a heteroszexuális közegben sem jellemző nyilvánosan), mitöbb, kérdésre minden további nélkül el is ismerték a tényállást. Történetesen amikor kocsmázni voltunk a tetőn, játszottunk egy igaz-bátor szerű játékot, s az egyik résztvevőnk feladata volt a sarokban ülő párocska nemi identitását feltérképezni. Nem jöttek zavarba.

Sanya világa ugyanakkor nem a realitás. Nincsenek ismerősök, s az ember könnyedén ellazul a pálmafák alatt. Ezzel szemben a valóság az, hogy a legtöbb meleg kénytelen hazugságban élni. A nagyobb városok lakói lényegesen nagyvilágibbak, toleránsabbak, s ennek megfelelően ezekben az élet homoszexuálisként nagyságrendekkel könnyebb.
Vidéken vagy a külföld elől jobban elzárt nagyvárosokban az emberi gondolkodásnak még sokat változnia. A kínaiak jellemzően másképp fejezik ki a nemtetszésüket, mint odahaza, így a helyi melegeknek attól épp nem kell tartaniuk, hogy összevernék őket, ellenben egy nyilvánosan felvállalt élet könnyen lehet egy végletesen pária életvitel is.

A Chongqingból származó lányok, akikkel megismerkedtem, a második napon egy nagyon jó chongqingi barátjukkal tűntek fel. Ő volt Songning. Számomra teljesen megdöbbentő nyiltsággal mondták is azonnal, hogy a fiúkat szereti. A magam részéről ebben nem látok semmi kivetnivalót, a szerelem és a vonzalom nem nemekhez kötött fogalmak. Bizonyára még a blogom olvasói közt is vannak olyanok, akik számára nehézséget jelent a másság elfogadása, mindezt úgy, hogy a miénk a kínaihoz mérten egy roppant nyitott társadalom.

Songningot igyekeztem nem nagyon faggatni, bár kíváncsi voltam. Idővel nem is volt annyira nehéz visszafogni magam, mert a saját neme iránt érzett vonzalma hamar az egyik legkevésbé szignifikáns dologgá vált vele kapcsolatban. Nagyon jó fej srácnak bizonyult, kellemes személyiség.

Pár közösen töltött nap után aztán már kevésbé tűnt tolakodónak, ha olykor felmerült egy-egy kérdés. Chongqing is elég nyitott nagyvárosnak tekinthető, több meleg szórakozóhellyel, s relatíve szabad gondolkozású lakossággal. Így lehet, hogy a lányok például régóta ismerik Songning identitását, ugyanakkor a szüleinek ő sem számolt még be a helyzetről. A nővére tud róla mindent.

Hazatérve Mengsinek mutogattam a kirándulás képeit, s amikor eljutottunk az új ismerősökig, mondtam, hogy ki kicsoda, s a mai bejegyzés alapjául szolgáló témát sem hallgattam el. Mengsi nagyon naív és kedves teremtés, s láthatóan próbálta feldolgozni a hallottakat, de nem nagyon sikerült neki. A zsigeri elutasítás belőle is épp úgy áradt, mint ahogy ez valószínűleg a lakosság nagy részében is jelen van. Beszélgettünk egy jó félórát erről a témáról, mire a végére úgy-ahogy kezdett mutatni némi toleranciát. Ez amúgy bíztató, de amíg a közgondolkodás élesen nem változik e téren, addig a meleg helyzet továbbra sem lesz túl rózsás Kínában.

A hatósági hozzáállás javulását azért mutatja, hogy 2009-ben Shanghaiban lezajlott az első Pride.

Címkék:kína élet homoszexualitás shanghai sanya fengjie 10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szecsuan.blog.hu/api/trackback/id/tr645081467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rudai gyerek 2013.02.17. 16:32:35

Köszi a posztot. Hiánypótló.

Nekem az a véleményem, hogy mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy kihez/mihez vonzódik (ezért elítélni, kirekeszteni nem szabad). Ugyanakkor nem feltétlenül kell reklámozni (mármint nem az egyének esetében, hanem általánosságban).

wusso (törölt) 2013.02.17. 16:39:52

Odamegy egy európai és elkezdi egy 8000 éves kultúrában élőket osztani, hogy hogyan kellene elfogadni a melegeket. Eszébe sem jut, hogy nem kellene ráerőltetni a toleranciát a kínaiakra. A tolerancia ráerőszakolása másra, amikor az nem belső igénye az illetőnek, legalább annyira kirekesztő dolog, mint az intolerancia. Persze ilyenkor kihúzhatjuk magunkat, hogy mennyivel jobbak vagyunk.
Én sosem osztotanám az észt zsidóknak, hogy egyenek disznóhúst, sem muszlimoknak, hogy mekkora civilizált dolog a borkóstolás.
A tolerancia számomra nem a nyugati nézőpont ráerőltetését, "hittérítést" jelent. De persze egy ilyen beszélgetés után büszkén kihúzhatja magát az európai, amikor a kínai beszélgetőtársat a fél órás inkvizíció végén meghátrálásra kényszeríti, az mutat valami meghunyászkodást, udvariasságból nem mond ellent többé neki, mert minek is. Amúgy meg árad belőle a zsigeri elutasítás... ez mekkora intoleráns megjegyzés!!!

Liping 2013.02.17. 16:52:59

@wusso: örülök, h ott voltál és tudod, miképp zajlott a beszélgetés.

voi 2013.02.17. 18:35:25

@Fot L' Mondó: szerintem nézz utána h mi is volt Kínában, mert az a vicc h a nyugati kultúra megjelenése előtt kb annyira elfogadott volt mint az ókori görögöknél,ja és ez Japánra is igaz. Sajnos a keresztény kultúra értékrendje elég sok országnak betett leginkább Dél Koreának :D

en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_in_China

Drizari 2013.02.17. 19:02:36

@wusso: Kissé el vagy szállva magadtól. :-)

Példád a disznóhúsevésről és a borkóstolásról meg rendkívüli módon sántít, még mankóval támogatva se helytálló.
A homoszexualitásra ugyanis nem lehet rászokni, mint a borivásra. Ugyanígy nem lesz valakiből leszbikus sem. Akinek semmi hajlama nincs a saját nemével szexelni, az sosem fog buziskodni.
Viszont a hitét nem gyakorló, asszimilálódott zsidó minden további nélkül eszik disznóhúst, és a hasonló indíttatású volt arab muszlim is iszik alkoholt.
Az arcodból visszavehetnél egy kicsit. :-)

vinyard 2013.02.17. 20:16:14

@Drizari: én azt is megengedném, hogy egy domestos-os flakonnal is összeházasodj, csak hogy végre valóban lényeges kérdésekről is szó essen
ugyanakkor, a homoszexualitás oka nem tisztázott, szal akár te is leszállhatnál körünkbe

Liping 2013.02.18. 00:28:08

@rudai gyerek: Kérdés, hogy mi a reklám vagy mitől reklám valami. Legalábbis gyanúm szerint a felhozható példák alapján ennyi erővel a heteroszexualitás is állandó reklám alatt van, de javíts ki, ha másra gondoltál.

elkoltozott. 2013.02.18. 15:56:17

Hát ahogy Kina halad..egyre több férfi fog férfit szeretni:)

Viccet félretéve. Érdekességképpen: Thaiföldön ugye elég sok a shemale. Ez nem azért van mert abban az országban kiemelkedően magas lenne a másként gondolkodok száma. Ezt a nevelésnek köszönhetik. Mert Thaiföldön nincsen nyugdij az öregeket a fiatalok tartják el és leginkább a nők. Na most ha egy családban csak fiu születik akkor kiválasztanak egyet v kettőt és konkrétan lánynak nevelik. Csupán azért hogy maradjon a szüleinél és eltartsa öket.
Kevesen tudják hogy a shemalek elenyésző száma él a testéből. Sokan dolgoznak olyan helyeken ahol nöi munkát végeznek. pl varroda meg stb.

Most ennyi

rudai gyerek 2013.02.18. 16:07:25

@Liping: Az igaz, hogy ebből a szemszögből nézve a heteroszexualitást is folyamatosan reklámozzák (például filmekben).

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) kína (955) Kína (11) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnám (6) vietnam (66) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása