Liping 2016.06.30. 04:14

Immár Katarban

Egész minimális késés után megérkeztünk Dohába. Ezen a reptéren életemben először nem busszal hordtak be, hanem közvetlenül a csőre tapasztották a gépet. A budapesti gép felé azért marad a buszozás. 

 

Most már várhatóan egész gyorsan Magyarországon leszünk. 

Címkék:utazás katar reptér hazatérés doha Szólj hozzá!

Liping 2016.06.29. 02:35

Búcsú Wuhantól

Két óra múlva ideér értünk a suli által szervezett jármű, s elindulunk hazafelé. A cuccok bepakolva (még jó, hogy vittünk Ala'erbe cuccokat, mert így is éppen csak befértünk a bőröndökbe), nagyjából készen is állunk.
Dohából és/vagy Chongqingból még lehet, hogy bekukkantok, de lehet, hogy már csak otthonról jelentkezem.

A nyár megint szokás szerint alakul majd. Eltekintve az esetleges céges indíttatású Kínába repkedésektől, még 1-2 felgyűlt bejegyzés megírásán túl nem nagyon fogok posztolni, de aztán augusztus végén ismét feltámad a blog. Addig a követés funckiót javaslom majd, hogy ne maradjatok le semmiről. 

Hát, ennyi volt Wuhan. Annyira nem bánom. Jó volt, kényelmes volt, de ennyi épp elég is volt. 

Címkék:kína utazás hazatérés wuhan Szólj hozzá!

Liping 2016.06.28. 06:47

A pénzváltás is lezajlott

Ma párom és egy kínai diák elvégezték ezt a műveletet is. 
Ugyan már nekiindultunk kettesben tegnap is, de valamit variáltak a szabályozáson, s most már állítólag külföldiek naponta csak 500 USD-nyi összeget váltogathatnak át kedvükre. A kínai állampolgárokra valami nagyobb limit van szabva, így az egész minden további nélkül megkerülhető, ha viszünk magunkkal egy kínait.
Így is történt, s szerencsére még messze sem kellett menniük, mert egy aránylag közeli fiókban is akadt elegendő mennyiségben a valutából.

 

Holnap fél 11-re jön értünk a jármű, ami kirak minket a hankoui pályaudvarnál. Előtte az asszisztens még csekkolja, nem pakoltuk-e be a bőröndbe a hűtőt vagy a lapostévét, elviszi a kulcsokat, majd aztán minket visznek az úti cél felé.

Chongqingban találkozunk majd Mengsivel meg a pasijával, mert már az is van neki vagy egy éve, mielőtt kimegyünk a reptérre, onnan meg már ismert a program.
Ha minden szép és jó, csütörtökön már ebéd előtt Lisztferihegyen leszünk.

Most már csak a bőröndpakolást kell befejezni. Pikk-pakk hazaérünk. Már jó is lesz.

Címkék:kína pénzváltás hazatérés wuhan Szólj hozzá!

Liping 2016.06.27. 05:35

Sűrű program + félmillió

Megjöttem Wuhanba probléma nélkül, azonban egy kicsit a feje tetejére állt minden, mivel csak két napunk van (a mait is beleértve), hogy elintézzünk minden egyebet, ami még vár ránk, mielőtt hazaindulunk.

Szerdán Chongqingba vonatozunk majd közepesen gyors (kb. 200-250 km/h) vonattal, hogy aztán csütörtök éjjeli 1:50-kor felszálljunk Doha felé. Onnan meg majd Budapest jön, szokás szerint.

 

A helyzet tehát az, hogy ma még el kell menni pénzt váltani, kicseréltetni a laptop kábeljét (garis, s valami érintkezési problémája van), s ezzel a mai nap el is megy biztosan a távolságok miatt.
Holnap mosni kell és összepakolni mindent a bőröndökbe.  Szerencsére férjem tökéletesen kitakarított, amíg Pekingben voltam, tényleg minden csillog-villog, így ezzel már nem kell foglalkozni.

A fentiek miatt sanszos, hogy a pekingi beszámoló maradéka is majd csak otthonról mászik fel a blogra. Ilyen kis apróbb szösszenetek még előfordulhatnak, de nagyobb léptékű írást most a napokban nem kell tőlem várni.


Ja, és hogy azért fényezzem is magam, ma várhatóan meglesz az ötszázezredik látogató is a blogon. Tudom, ez nem egy annyira nagy szám, pucér népeket mutogató blogok egy hét alatt összehozzák vagy akár 2-3 nap alatt is, de a Szecsuánblog nem az a blog, s ebben a műfajban nem tartom rossznak. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az utolsó egy wuhani évem alatt annyian néztetek ide, mint előtte a két év alatt összesen. Köszönöm nektek!

Címkék:blog kína élet hazatérés wuhan félmillió 2 komment

Liping 2016.06.26. 01:05

Vissza Wuhanba

Reggeli után kigurulok a reptérre, aztán fél 12-kor elindulok Wuhan irányába.

A tegnapi hutongozás elmaradt, miután kissé kimerültem az állatkertben való caplatásban. Majd visszatérés után erről is írok, előjáróban csak annyit mondok: a pekingi állatkert marha nagy.

 

Este majd jelentkezem Hubeiből.

Címkék:utazás peking wuhan 1 komment

Liping 2016.06.24. 19:28

A legveszélyesebb kínai állatok

Kína reputációja elég jó ebből a szempontból. Nem minden nap hallani veszélyes állattámadásokról, s ennek az oka is egyszerű: nem fordulnak elő gyakran.
Kína magterülete meglehetősen sűrűn lakott, a nagyvadakat már rég kiirtották. Ami még megmaradt, zömmel a perifériákon fordul elő, s elvétve kerül kontaktusba az emberrel, jobbára lakatlan vidékeken csatangol.
Persze lehet találni néhány, emberre potenciálisan életveszélyes fajt: ázsiai elefánt, szibériai tigris, kínai aligátor, de ezekből éppen csak mutatóba maradt néhány. Aggasztóbbak lehetnek a kis méretű, nem gerinces fajok. Sok közülük ijesztőnek tűnik, s a sikítófrászt még megtermett férfi turistákból is képes kiváltani, de zömük ezeknek is teljesen ártalmatlan.

 

Lássuk tehát, mi az az öt, ami nagyon nagy balszerencse folytán mégiscsak megölhet bennünket.


1. Kínai kobra

Kína nem kimondottan a mérgeskígyók hazája, de azért egy-két faj veszélyes lehet, ilyen a kínai kobra is. Egész délkeleten előfordulhat, de még Hubeiben és Szecsuánban is. Szerencsére zömmel az erdőségekben, de balszerencsés esetekben emberek között is akár. Ettől függetlenül, hacsak nem csapunk fel parasztnak, s caplatunk a rizsföldeken, nem sok esély van rá, hogy beléjük botlunk, különösen, hogy kerülik a konfliktust.
A falusiakba néha így is belemar, de az ellenszer elég széles körben hozzáférhető.
A Dalian közelében fekvő Shedaon (Kígyó-sziget) sem árt óvatosnak lenni. Bár az ideutazó ezzel egészen biztosan tisztában lesz, elvégre direkt emiatt látogat ide, a parányi földdarabon 13000 méreggel töltött vipera várja az évente megjelenő vonuló madarakat. Ilyenkor szó szerint minden faágat kígyók borítanak.

 

01kobra.jpg

Kínai kobra (fenn), kígyó Shedaon (lenn)

shedaosnake_1.JPG

 

 

2. Madárpókok

Aránylag sokak szenvednek a Kínában előforduló két, meglehetősen nagyra növő és marcona kinézetű madárpókfaj mérgétől minden évben. A méreg halálos is lehet. Maguk a pókok elsősorban Yunnanban, Guangxiban és Hainanon, a három legdélebbi kínai tartományban élnek, szubtrópusi környezetben.
A baleseteket zömmel nem is ők, hanem a házikedvencként tartott példányok okozzák. Annak ellenére, hogy nem túl barátságosak, tartásuk népszerűsége töretlen.

 

02mpok.jpg

 

3. Medvék

Túl sok vizet általában a medvék sem zavarnak, mert nem az emberek közelében élnek. Mandzsúriában ettől függetlenül néha előfordul medvetámadás (ázsiai feketemedve), mivel ezek a példányok az európai barnamedvékkel ellentétben elég agresszívak. Kutatók ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy mivel az evolúció során tigrisekkel osztoztak az élőhelyükön, a csúcsragadozói szerepkörért folyamatosan küzdeniük kellett.
Néha-néha Tibetben is lecsapnak, de főleg a jakokat öldösik, a külföldiek már csak a szigorú utazási feltételek miatt sincsenek veszélyben.
Szintén nem igazán komoly probléma, de néha-néha Yunnanban a maláj medvék is szétkapnak egy-két helybelit. Velük inkább az lehet a nagyobb gond (már ha valami elképzelhetetlen mázli folytán látunk vad példányt), hogy ránézésre nagyon ártatlannak és cukinak tűnnek, ráadásul nem is nőnek nagyra. A látszat csalóka, vadállatok.

 

003aab.jpg

Ázsiai feketemedve (fenn), cukinak tűnő maláj medve (lenn)

003sunbear.jpg

 

 

4. Óriás lódarázs

Az ázsiai óriás lódarázs közelébe kerülni határozottan nem jó móka. Éppúgy kerülendőek, mint európai normál társaik, mérgük azonban sokkal durvább. Könnyedén megölik az embert, s erre évről-évre akad is példa. Szerencsére ők sem költöznek be a városokba. Shaanxiban 2013-ban néhány hónap alatt 42 embert öltek meg, igaz, a méreg nem mindenkire hat egyformán: akadt hetvenakárhány szúrást túlélő áldozat is.

 

004aghorn.png

Igazi óriás ez a lódarázs (fenn), és ilyen nyomokat képes hagyni (lenn)

004hornsting.jpg

 

 

5. Kutya

Kína legveszélyesebb állatai talán némiképp meglepő módon ezek a domesztikált négylábúak. Nagyságrendekkel több áldozatot szednek, mint bármelyik másik állat. Elsősorban nem maguk okozzák a bajt (1-2 tragikusabb kutyatámadástól eltekintve, de ez tényleg nem gyakori), hanem az általuk terjesztett veszettség. Még mindig akadnak kóbor ebek, s az országban a városi kutyatartó tábor családtagként kezelt kedvenceitől eltekintve igen alacsony az állomány átoltottsága.
Erre járva határozottan nem jó ötlet magányosan kóválygó kutyákat simogatni, s különösen vidékre készülve érdemes lehet a veszettség elleni oltásról gondoskodni. A nomádok állatai sűrűn harapnak, Tibetben pedig még kínai viszonyok közt is súlyos a veszettségi helyzet.
Ettől függetlenül, az elemi szabályokat betartva, Kína magterületén járva veszettséget beszerezni sem könnyű. 

 

 

A Szecsuánblogon a trollok kiszűrésére előmoderáció után jelennek meg a kommentek. Ha új vagy a blogon, az első (a moderáción nem fent akadó, normális) hozzászólásod után felkerülsz a blogos whitelist-re, s így a jövőben a hozzászólásaid azonnal megjelennek majd. Megértésedet köszönöm!

Címkék:kína veszély állatok 5 komment

Liping 2016.06.24. 14:51

Pekingi képes beszámoló 2.

Volt némi fennakadás a programban ma. Miután a taxiköltségemet is elszámolom, a cégünk itteni tagjai meg valahol házon kívül voltak, s érkezésüket csak estére ígérték, így a mai ünneplés a részvételem nélkül zajlik.

Ellenben akkor már, mégse üljek itt benn egész nap, kicsit kóvályogtam erre-arra. Mivel utoljára igencsak régen jártam erre, így gondoltam bemetrózom a Tian'anmen felé. Magán a téren nem akartam nagyon bolyongani, mert ugyan szép meg nagy, de mégiscsak egy tér, ahol nincs túl sok látnivaló. A kapubástya az emblematikus dolog, ami könnyen hozzáférhető.
Vele szemben emlékművek, Mao mauzóleuma és hasonlók.


Hazafelé kiszálltam Wangfujingnél egyet mekizni. Jól rémlett, hogy van egy nagy gyorsétterem az utca elején. Most már ezt is egész okosan fejlesztették, a hagyományos kiszolgáláson túl akadnak érintőképernyős felületek is, ahol a népek maguk válogathatják az árut, illetve igény szerint ott ki is fizethetik zhifubaoval, egyéb online lehetőségekkel vagy akár kártyával is. Ennek megtörténtével kis blokkot kapunk, a pultnál meg kijelző mutatja, melyik számú rendelés van kész, s át is lehet venni.
Kicsit sokáig ettem, ezalatt hosszú ideig nem jöttem rá, hogy ki ad ki folyamatosan debilre emlékeztető hangokat. Nézegettem jobbra-balra, de aránylag értelmes formájú kínaiakat láttam, a sarokban meg egy nyugatit és egy kínait. Idővel ők lettek gyanúsabbak, amikor rájöttem, nyelvi tanítás zajlik. Amikor az is összeállt, hogy a nyugati emberfia tanul kínaiul, már meg is lett a bűnös. A hangoknál tartottak, ez lehetett az első órájuk, s a középkorú pacák úgy tíz másodpercenként újra meg újra megpróbálkozott a pinyinben i-vel jelölt i és ü közötti hangocska reprodukálásával. Meglehetősen bénán. Biztosan sokra viszi majd.

 

Holnap majd valószínűleg elmegyek hutongokat, a régi Peking maradványait nézegetni.

Galéria máról lejjebb.

 

 

Címkék:kína munka utazás peking tiananmen 4 komment

Liping 2016.06.23. 19:07

Pekingi képes beszámoló 1.

Első nap a céges emberekkel vacsizni voltunk egy, a hotel közelében lévő hangulatos kis étkezdében. Sok jó falat akadt, még suanlatang vagyis savanyú-csípős leves is. Bevallom őszintén, hogy ennyi év Kína után sem találkoztam még ezzel a fogással Kínában soha. Már jó ideje elkönyveltem, hogy ez is egyike lehet a csak kizárólag külhonban előforduló kínai ételeknek, de minden nap tanul az ember, mint azt a példa is mutatja.
Arról is regéltem már, hogy általában köszönőviszonyban sincsenek az autentikus helyi ízek a nyugaton fellelhető, kínainak mondott fogásokkal, utóbbiak silány utánzatok. A savanyú-csípős levesre ez nem áll. Bár megjelenésre hasonló, ezt egyértelműen jobban csinálják Európában. Erre járva inkább ne próbáljátok ki.

 

Galériában az aznapi vacsora:

 

 

 

A konferencián jó féle ételeket adtak ebédre. Önkiszolgáló rendszerben zajlott az étkeztetés, de nem kevés pultról lehetett szedegetni. 1-1 európai étket is kínáltak, de azért a nagyja kínai volt. Derekasan be is laktam, a sütiket még bánni fogom, na nem az ízük miatt, de igazán nem hiányzik belőlem a plusz kalória.

 

wp_20160622_12_33_27_pro.jpg

wp_20160623_12_33_59_pro.jpg



Eddig még nem jártam nagyon semerre, mivel az első nap korán feküdtem, ma meg az elsődleges cél egy papucsvétel volt, miután az ott maradt Wuhanban, az igencsak magas sarkú cipellőmben meg nem nagyon volt kedvem mászkálni. Már a boltban átcseréltem, igazi felüdülés volt.
Azért így is lőttem pár magasházas fotót, mivel az üzleti negyednél vagyunk. Egyik-másik még csak épül.
Ez is galéria formájában érhető el lejjebb.

 

 

Címkék:kína munka utazás képek peking Szólj hozzá!

Liping 2016.06.23. 12:26

Már véget is ért a munka

No, mindössze két nap elteltével be is fejeződött a munka a kínai fővárosban. Bár a konferencia három napos, holnap már nem kell odamenni, ami egyértelműen pozitív, elvégre semmit nem csináltunk, csak hallgattuk más emberek előadásait, zömmel kínaiul.

 

Maga a rendezvény egy elég puccos hotelben kapott helyet, engem sajnos nem itt, hanem egy pár száz méterrel arrébb fekvő három csillagos helyen tartanak, de ne legyünk telhetetlenek. Elvileg este 6-ig kellett volna ott csücsülni, de mindkét nap ebéd után már mehettünk, s ahogy említettem volt, holnap meg már nem is megyünk.

 

Feltehető a kérdés, hogy akkor mégis mit kerestünk mi itt egyáltalán, ha semmi értelmes dolgunk nem volt. Nos, miután azért külföldiek elég korlátozott számban vettek részt az eseményen, a kamerák rendszerint rajtunk voltak, ahogy épp itt-ott mozogtunk az épületben. Emellett maga a cégünk is készített rólunk képeket az eseményen, na meg a szponzoros falnál a cégnevük mellett állva is. Ez mind remek lesz majd a portfóliónkhoz, meg tudnak mutatni, hogy itt is voltunk. Már pedig ha az iparág éves globális gyűlésén jelen vagyunk, akkor már csak-csak vagyunk valakik.

 

Mindkét nap ott ebédeltünk, kifejezetten jó kaja volt, finom sütikkel. Nem fogyókúrabarát hely. 

Elvileg szombaton mentem volna vissza, de ma intézték a gépem, s véletlenül vasárnapra foglaltak be. Miután a foglalást módosítani nem lehet, csak új jegyet venni, így inkább fizetnek még egy nap hotelt. Ez nem akkora tragédia nekem sem, így legalább nem lesz annyira sietős a helyzet. Különösen, hogy ha már itt vagyok, a blog egyik törzsolvasójával is ünnepelünk holnap egy kicsit.

Képeket majd kicsit később.

Címkék:kína munka utazás peking Szólj hozzá!

Liping 2016.06.21. 14:25

Már Pekingben

Épp a hotel lobbijában várom, hogy a kollégák ideérjenek. Az ő gépük valamivel később landolt, így én lettem az első.
Pekingben is meleg van, de Wuhan párás hőségéhez képest felüdülés.


Ja, és nem, véletlenül sem akarok itt lakni. Itt még Wuhanhoz viszonyítva is hatalmas a dugó. És már hat körgyűrűjük van. El vagyok maradva.

Címkék:kína munka utazás peking Szólj hozzá!

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) kína (955) Kína (11) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnam (66) vietnám (6) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása