Liping 2013.11.26. 15:44

Malaysia - truly Asia

Közeleg a téli szünet, s így én is egyre inkább azon járatom az agyam, hogy mit kezdjek majd magammal erre az időre. Kína hatalmas, s rengeteg olyan része van, ahová szívesen eljutnék. A lehetőségeket némiképp korlátozza az idő, mivel januárban északon nem annyira barátságosak a hőmérsékleti adatok, s annyira meg nem vagyok mazochista, hogy a röpködő mínuszok mellett járjam be Qinghait vagy Xinjiangot. Ráadásul ez lesz a jövő évre jutó nyaralásom, azt meg azért jobban esik melegben megejteni.

A cél tehát Dél. Kínában ez sem apró, s még azt sem mondhatnám, hogy ne lenne elég látnivaló. Guangxi és Guizhou lélegzetelállító karsztvidékei, Yunnan dzsungelei vagy épp a legutóbb megízlelt Hainan nyugis, pálmafákkal gazdagon szőtt tengerpartja is is kedvemre való. Szempont az is, hogy lehetőség szerint tenger kell, ahol csobbanhatok a habokban, ami viszont leredukálja a sort Hainanra. Part van épp máshol is bőséggel, de Sanyan kívül másfelé nincs elég meleg. Ha maradunk Kínánál...

Malajzia legalább azóta érdekel, hogy majd egy évtizede belefutottam valahol a turisztikai reklámkampányukba. Az amúgy valóban jól csengő, bár tartalmát tekintve nem kicsit szirupos, Malaysia - truly Asia címen futó videók nagyon megragadóak, s ha a valóság nem is ennyire szép, kedvcsinálónak nagyon is megteszik.





Volt több tucat kisfilm, ez már szerintem egy későbbi évadból való, az akkoriakat nem találom 

Nézegettem a lehetőségeket, helyenként egészen olcsó repjegyeket (pl. retúr 1700 yuanért) lehet találni. A hainani kiruccanásnál kétségtelenül drágább lenne egy ilyen nyaralás, de figyelembe véve a távolságokat, s az egzotikumot, egyáltalán nem nevezhető borsosnak.
Egyelőre gondolkozom erősen, aztán majd meglátjuk, mire jutok. A nyaralástervezés - ami amúgy nagyon kedvemre való elfoglaltság - során rendszerint pár tucat dolgot kiötlök, mire a végén sokszor valami gyökeresen másnál kötök ki. Így ezt a maláj ötletet is fenntartással kell kezelni egyelőre.

Mellette szól, hogy magyaroknak vízummentes, a lakosság egyharmada kínai (akik az oktatásban a pekingit tanulják, bár az anyanyelvük általában a hakka), így kommunikációs probléma sem lenne, s nem utolsó sorban az is, hogy Malajziát éppen csak elkerüli az Egyenlítő, s ez egy teljesen új, maximálisan tropikus világot jelent. Kelet-Malajziában (ahová akkor már mindenképp elmennék, ez Borneó északi részét foglalja magában) meg nagyjából mindent dzsungel borít.

Aztán lehet a végén megint Hainanon kötök ki. Majd meglátjuk. Malajzia mindenesetre tetszene, annyi szent.

Címkék:kína malajzia nyaralás 19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szecsuan.blog.hu/api/trackback/id/tr335657855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grovian 2013.11.26. 16:02:37

Malajzia popoc hely. Arra figyelj ha oda tervezel, hogy mostanban le van zarva a keleti resze, mert lazongasok vannak.
Ilyesmi:
www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/moro-rebels-claim-4000-trained-fighters-mobilised-in-sabah-sarawak

KL egyebkent nagyon popec, de ejszaka figyelj merre mesz. En most szeptemberben voltam es nem tul olcso szallodamrol kiderult, hogy az indonezia bandak altal uzemeltett lepukkant voros lampas negyed kozepen van. A booking.com ezt valahogy elfelejtette megemliteni...

rudai gyerek 2013.11.26. 18:26:06

Délkelet-Ázsia a lehetőségek tárháza :-)

virágelvtárs 2013.11.27. 02:21:08

A legtöbb külföldi ismerős télen Thaiföldre megy, esetleg Vietnámba, az utiköltség még olcsóbb, szép helyek vannak, a kaja és a szállás is filléres, a népek rendesek, az idő jó, télen nem nagyon esős. Persze én még seholsem voltam, mert szeretem, ha nyomott emberek között átfúj a csontjaimon a szmoggal teli jeges levegő.

elkoltozott. 2013.11.27. 14:01:19

Én is csak azt tudom mondani hogy ha már ott vagy akkor ne csak Kinát nyomd.:)
Miért nem Kamobdzsa? Pár nap Angkor után lemenni a tengerpartra..
Különben is Angkort látni kell!! Én nagyon élveztem. Kambodzsáról meg szuperlativuszokban tudok csak beszélni. Szegénység van ez tény de ök a mostani "mosoly országa".
Én tutti ezt választanám.
Szép napot:)

Liping 2013.11.27. 16:43:15

@grovian: @virágelvtárs: @elkoltozott.:

Köszönöm az ötleteket, tanácsokat. Magam sem tudom még, mi lesz. Kína mellett szól, hogy határozottan ez a leggazdaságosabb, mint elhagyni az országot.
Indokína valahogy nem annyira vonz, Thaiföld túl turistás, Kambodzsa meg Laosszal együtt valahogy kevésbé attraktív a szememben a kismillió hátizsákos, füvező meg a helyi lányokon csüngő nyugatival.
Vietnámmal kapcsolatban nem tudok értelmes magyarázatot adni az ellenállásomra, de valahogy nem annyira szimpatikus a hely.
Ha már ez a környék, akkor leginkább Malajziát meg Szingapúrt tudom elképzelni, de inkább az előzőt, s annak is inkább a keleti, sabahi és sarawaki részét.
Kota Kinabalu és környéke tudtommal nincs lezárva, ezerrel akciózzák a jegyeket most is, s arra konkrétan probléma sincs.

zebrina 2013.11.27. 17:00:49

Határozottan ajánlom Pó apó írásait az utazas.com-on. Itt van pl. a Malajzia-Borneó utazásának eleje (a hozzászólásokat nem muszáj elolvasni :), ami valószínűleg téged most eléggé érdekelhet. De más, teljes beszámolói is vannak. Én nagy érdeklődéssel és betegre röhögve olvastam őket ugyanitt. Keress Pó apóra. :) Remélem, tetszeni fog. Azt hiszem, Pó apó (Joó András) stílusát valaki vagy nagyon kedveli, vagy nagyon utálja.
Megjelentek útibeszámolói könyvben is egyébként, pl. pont a Malajzia és Borneó, asszem emiatt nem fejezte be az utazas.com-on, a kiadó csak így ment bele a megjelentetésbe, legalábbis mintha erről lett volna szó.

zebrina 2013.11.27. 17:11:35

Még annyit, hogy bocs, szeret elkalandozni.

Liping 2013.11.27. 17:26:49

@zebrina: Köszi, beleolvastam, egy darabig még aránylag szórakoztatónak is találtam, de csak egy darabig. Majd valamikor a jövőben lehet még egyszer nekifutok, erősen szemezgetve, megpróbálva kibogarászni a lényeget, de most nagyon nem vonz.:) Minden elismerésem, ha bejön a stílusa.:)

Mbraun 2013.11.27. 18:54:11

Malajziatol nem voltam elajulva, ezevi tapasztalat. Thaifold fenyevekkel jobb, viszont mostmar foszezon van, szoval melyen a zsebedbe kell nyulnod jobb szallasert, meg a hostelek is dragabbak ilyenkor.Phuketre tobb kinai varosbol repulnek. Phuketet kihagyhatonak tartom onnan hajokaval at Phi-Phi-Krabi-Ko Lanta kombot tudnam ajanlani. Motort mindenhol berelhetsz, ja es "angolos" a forgalmi rend, szerintem hozza lehet szokni hamar.

grovian 2013.11.28. 13:58:29

En Hong Kong-ba megyek decemberben, mert imadom es nagy tancos elet vanarrafele! Ide kozel van es olcso a repjegy :)

sellőlány_ 2013.11.28. 14:39:45

Pedig Vietnamban meg akár össze is futhatnánk... Dec. közepétől jan. elejéig ott leszünk. :-) Mi korábban Indonézia egy részét jártuk be, amihez nagyon hasonlóak Malajzia azon részei, amiket nézegetsz. Nem mondanám könnyed kikapcsolodásnak, komoly túra volt, fizikailag és mentálisan is. Az utolsó napokat Bali-n töltöttük, na az a része maga volt az mennyország. Ha akarsz, eltűnhetsz a hegyekben, napozhatsz álomszép öblökben, ehetsz európai módra is, ha akarsz. Homestayek ára szezontól függően 10-20 EUR/ éj. Ebben reggeli is van. Csak ajánlani tudom.

elkoltozott. 2013.11.29. 09:56:59

@Liping:
Megértem azt hogy igy gondolod de ne legyél előitéletes. Kambóban, nagy meglepetésemre nagyon sok turistalány volt párban. Nem is értettem ezt de szembetünő volt a sok hátizsákos lány.
Sajnos tény hogy sokan kislányokra vadásznak arrafelé de sajos nem csak ott. Nem kell ehhez messzire menni.Mindenesetre nagyon sok helyen ki van irva hogy ezt a törvény bünteti és gondolom a saját szintükön fellépnek ez ellen is.
Füvező hátizsákosokat egyáltalán nem láttam ott tartozkodásom alatt.
Nekem sokal jobban tetszett Kambodzsa mint Thaiföld. És állítom hogy addig kell oda menni ameddig fel nem kapják mégjobban.

Korea? Nem jön szóba? Engem még Észak Korea is vonz kicsit...tudom, beteg vagyok:))

Liping 2013.11.29. 10:21:15

@elkoltozott.: Elfogadom, ez valóban előítélet. Amúgy abban nincs vita, hogy ha választanom kell, akkor inkább Kambodzsa, mint Thaiföld.

Korea északi fele engem is vonz, de egyrészt drága, másrészt kemény telek vannak arra. Nem a január a legjobb időszak.
Délnél kb. ugyanez, leszámítva hogy más oka van a drágaságnak, s hogy kevésbé érdekel meg kevésbé hideg, mint az észak. De azért így se meleg télen.

Liping 2013.11.29. 10:22:29

@sellőlány_: Igen, Indonézia is szuper lehet. De inkább a maláj részre mennék. Drágább, de azért civilizáltabb is.

sellőlány_ 2013.11.29. 13:48:47

@Liping: Bali Indonézia, de nagyon atipikusan "indonéz” darabkája annak a nagy országnak. Buddhista-hinduista, mosolygó, békés emberekkel, nyugatiakra specializálódott szolgáltatásokkal teli, hangulatra viszont más, mint Thaiföld. Az embert ott megszállja valami megmondhatatlan harmónia és boldogság, valahogy nem azokkal a diszkont-légitársaságos full részeg partiarcokat látja maga körül, mint mondjuk Thaiföldön, könnyű olcsón jó programokat találni. Pl. Ubud, Monkey Forest, Blue Lagoon ( elképesztő korallszigetekkel), vulkánok, templomok, hőforrások. Minden elérhető 1 nap alatt, nem kell körutazni. És biztos Zero kóla is van :-) Nem tudom, mik a preferenciáid kikapcsolódás címen, de ha csak 1-2 hétre tudsz elszabadulni, a hátizsákozás és mindenféle kalandokba csöppenés nem biztos, hogy akkora kikapcsolódás lenne (ez azért Borneo felé ez szinte borítékolható). Mi igy jártunk anno, és borzasztóan sajnáltuk, hogy Balira végül csak 4 napot hagytunk. Persze drukkolok, bármi is legyen a választásod.

Liping 2013.12.01. 12:34:06

@sellőlány_: Igen, tudom, hogy Bali hindu. Érdekes világ lehet, egyszer lehet oda is elnézek.

Guczó · http://photo.azsia.net 2013.12.05. 08:00:17

Ha elsosorban tengerparton dogles a szempont akkor menj valamelyik szigetre: Tioman, Redang, Langkawi, stb., nagyon nem lehet mellenyulni.
Ha Borneora mennel akkor a keleti oldalan van Mabul szigete, bar az inkabb buvaroknak erdekes. photo.guczo.com/Travel/Asia/Borneo-July-2009

Arra mindenesetre ne szamits hogy kinaival elboldogulsz..

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) Kína (11) kína (955) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnam (66) vietnám (6) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása