Ahogy a modern élet, s annak vívmányai Kínában is teret nyernek, az idelátogató külföldi - különösen ha nagyvárosban jár - talán már észre sem veszi, hogy ideát az ivás sem a megszokott módon zajlik.
A helyzet egy húsz éve még teljesen más volt, azóta a hagyományok egyre inkább visszaszorulóban vannak, s Kína idomul a világhoz.
Kínában eredetileg nem ittak hideg vizet. Ez nem valami furcsa perverzió volt a részükről, mindössze rájöttek arra, hogy ha felforralják, jó eséllyel elkerülik a ragályos betegségeket. Feltételezem, hogy nem volt mindig idő kivárni, hogy meghűljön a folyadék, no, meg ha tealeveleket vagy más növényeket raktak bele, akkor amúgy is célszerű volt melegen fogyasztani, így aztán ez a derék nép forralt vizet ivott forrón.
A vezetékes víz még ma sem iható, így ezt azóta is meg kell forralni, ellenben fillérekért be lehet szerezni palackos ásványvizeket, és ott vannak a tisztított ivóvizek 19 literes ballonjai is - ez utóbbiak tényleg nagyon olcsók.
Ezek és az üdítőital-cégek reklámmilliárdjai azt eredményezik, hogy ma már egyre kevesebben mászkálnak a kis forróvizes termoszukkal a kezükben, de azért még nem veszett ki teljesen a mindennapokból.
A nagy kólacégek milliárdos kampányai sem ölik ki ugyanakkor a kínai spirituszt. A Pepsi marketingesei feltehetően legvadabb rémálmaikban sem gondolták volna, hogy mi történik a nedűjükkel a találékony kínai kezekben.
A fenti kép a menzán készült. A nagy kondérban Pepsit forralnak a konyhás nénik, némi gyömbérrel fűszerezve. A teljesen buboréktalanított itóka aztán a diákbendőket melegíti, no meg próbaképp a miénkben is megfordult. Kevésbé szörnyű, mint amilyennek az ember eredetileg feltételezné.