Utolsó kommentek:

Liping 2019.04.23. 16:01:32

@R.Zsuzsa: ha vis major okozta a késést, azért elvileg nem jár kártérítés. De te ismered a részleteket. Van valami Európai Fogyasztói Központ vagy mi, ahová fordulhatsz, ha úgy érzed, méltánytalan az elutasítás.

Bejegyzés: Az Edelweiss ügy megoldva

R.Zsuzsa 2019.04.23. 15:20:50

@Liping: leírtam, elutasítottak, nem fizetnek...

Bejegyzés: Az Edelweiss ügy megoldva

Liping 2019.04.23. 15:01:52

info@flyedelweiss.com-ra írd le, mi volt.

Bejegyzés: Az Edelweiss ügy megoldva

R.Zsuzsa 2019.04.23. 14:43:28

Érdekelnének a részletek, mert én is igényt szeretnek az Edelweissnak benyújtani 10 órás késés miatt.

Bejegyzés: Az Edelweiss ügy megoldva

sellőlány 2018.12.24. 22:37:17

Eltűnt az előző kommentem

Bejegyzés: Az út Vietnámba

sellőlány 2018.12.24. 22:36:12

Képzelem, mennyire hiányoztál neki! Szerintem különösen kedves tőle, ha egyébként nem ilyen típus.
:-) Jó utat és szép ünnepeket Nektek!

Bejegyzés: Az út Vietnámba

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.12.19. 17:36:33

@Chaoyang: Ha jól tudom, akkor Kínában 4% körüli a munkanélküliség, annyi, mint Magyarországon és van kb. 3 millió hajléktalan, szóval ebben nem igazán vannak előttünk.
Annyira nyugati autókat vesz a többség, hogy a legnépszerűbb modell a Wuling Hongguang...

Bejegyzés: Metróevolúció Kínában

My_name_is_Nobody 2018.12.12. 10:25:53

@_Epikurosz_: Te most mondani nagyot ???? Lenni primitív paraszt s nem érteni te magasröptű eszmefuttatásod :):):) Lécci a little bit ereszkedni down a mi ignorant level-re s a többi komment nyelvén válaszolni lehetőleg a témával kapcsolatban on our intellectual szintünkön :):)

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

My_name_is_Nobody 2018.12.12. 10:21:18

@chrisred: Igen, ilyenek vannak :) Sok olyasmi van Ázsiá-ban ami európai szemmel furcsa, nehezen érthető. De nem szabad kiragadni dolgokat s csak azok alapján megítélni egy egész országot, mint ahogyan a nyugati tőke teszi önös önző érdekektől vezérelve. Sokkal inkább több időt eltöltve egy országban, megpróbálni egy összképet kialakítani az adott társadalomról. Nekem abszolút pozitív mind a kínai társadalomról, mind a kormányról kialakított képem.

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2018.11.28. 16:57:52

A hongkobi reptérre kifejezetten érdemes komppal menni, ugyanis azt általad írt árból visszakapsz 120 HKD-t a reptéren. Ez Guangzhou esetén 300 RMB -120 HKD költséget jelent és a leggyorsabb eljutást a reptérre, napi 3 járat van, sajnos a reggeli gépeket nem lehet vele elérni, ahogy te is írtad.

Bejegyzés: Határátkelés vonattal

sellőlány 2018.11.23. 18:03:46

Köszi a Edelweiss Air-es tippet, le fogom csekkolni, ha legközelebb Ázsia felé vesszük az irányt. Egyébként meg örülök, hogy egyesül a család :-), nem semmi lehetett ezt így pikkpakk leszervezni. Ha nem nézel TV-t, sztem jóleső lesz az a pár hónap itthon.

Bejegyzés: Körvonalazódik a hazautazás

_Epikurosz_ 2018.11.22. 16:36:39

1st light on the 5th day - tells everything, just open your eyes and see.

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

chrisred 2018.11.22. 10:51:21

@My_name_is_Nobody: Eltérő tapasztalataim vannak, igaz, gyalogosként. Zebrán átmenni,még ha zöld is a lámpa, valóságos túlélőtúra.

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

My_name_is_Nobody 2018.11.22. 10:45:09

@maxval balcán bircaman: Hála Istennek, hogy nem akarja! Sokkal nagyobb ott egyáltalán az összefogás, összetartás, akár egyéni akár nemzeti szinten. Olyan mértékben szeretik a HAZÁJUKAT, történelmüket, kultúrájukat, hogy csak tanulhatnánk tőlük. Lehet, hogy a mindennapokban egymás alá tesznek, de nagyon is jól tudják, hogy az összefogásban az erő és ha kell képesek félretenni az egymással szembeni problémáikat és összefogni egy nagyobb probléma megoldásához. A család roppant fontos számukra... Ezt is tanulhatnánk tőlük.
Azt is nagyon jól tudják, hogy az egyéni előrehaladáshoz a másikat is engedni kell érvényesülni. Ez nagyon jól látszik a közlekedésben. Képzelj egy kb 25-30 milliós nagyvárost, qrva sok autóval... Kapaszkodj... Elvétve vannak balesetek. Még úgy is, hogy pl az index használatát eléggé tágan értelmezik :) Nem rohannak ész nélkül, a Q7-es Audi vagy X5-ös BMW -is ugyanúgy közlekedik mint a Fábiá-s emberke. Nem túrják le egymást, nem vágnak be egymás elé s ha valamilyen forgalmi akadály jön elő, pillanatok alatt megoldják. Nincs anyázás, kiabálás, kia f@sza gyerek viselkedés az utcán. Közlekednek... Nem probléma ha a BMW-snek vissza kell tolatnia 10 m-t, hogy a másikat kiengedje... Visszatolat és kiengedi és nem várja el a köszönete. Haladjunk... Azt mondják, hogy persze időnként fordulnak elő balesetek. Én személy szerint még mentőautó szirénát sem hallottam...

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

chrisred 2018.11.22. 10:33:47

@maxval balcán bircaman: Majd kiderül, ha lehetőséget kap arra, hogy választhasson.

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.11.22. 10:31:42

@chrisred:

Amit leírsz, az a liberális államkoncepció. Pont ez az, amit nem akar a kínai nép.

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

chrisred 2018.11.22. 10:23:29

@maxval balcán bircaman: Az állam saját magán kívül senkit nem képes képviselni, de ez nem is baj. Neki csak a kereteket kell biztosítani ahhoz, hogy a társadalom különböző csoportjai képviseletet biztosítsanak maguknak. A nőket és a hajléktalanokat nem kell védeni, megvédik ők magukat, ha ehhez a társadalom biztosítja a megfelelő feltételeket. Hogy a homoszexualitás betegség vagy tulajdonság, ennek eldöntése meghaladja a hozzáértésemet. Mindenesetre, ha betegség is, a társadalomnak csak addig terjednek a lehetőségei, hogy a gyógykezelés lehetőségét megadja. A kényszergyógykezelés társadalomellenes magatartás hiányában nem az európai civilzációhoz méltó.

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

My_name_is_Nobody 2018.11.22. 10:08:27

@balcán maxval bircaman: Szerintem az állam marad is bivalyerős. Kína egy teljesen sajátságos ország... Igaz egész Ázsia nagyon különleges világ, igaz a mi szemünkkel nézve.
Nem tudom, hogy voltál-e Kíná-ban hosszabb időre... Én voltam. Ha ott kezdjük a demokráciát, hogy tudomásul veszem, hogy az én időm ugyanolyan fontos nekem mint a Te időd és akkor haladunk előre, ha tiszteljük egymást és összefogunk, akkor Kíná-ban sokkal nagyobb demokrácia van mint egész Európá-ban.
Gondoljunk csak bele... 1,4 milliárdan vannak... És ez a tömeg gyakorlatilag az ország keleti felén él. Ezt a tömeget kordában kell tartani, irányítani, vezetni kell. Nem lehet elengedni a saját feje után, mert akkor szétesne az egész. Láttam a Fülöp-szigeteken, hogy mit képes csinálni a nyugati "demokrácia", mekkora káoszt, bűnözést hoz létre. Persze vannak olyan erők amelyeknek pont ez a kifizetődő, a káosz jól jövedelmez. Ezt akarja a kínai kormány elkerülni. Mivel Kína nagyon speciális eset, nem is biztos, hogy való nekik az a liberális demokrácia amelyet itt mi szajkózunk ezerrel. Ők mások... nagyon mások. Nekik van egy több mint 5000 ées történelmük, kultúrájuk és nem fogják azt megtagadni a mi kedvünkért. Nem is szabad, mert akkor már nem Kína lenne, hanem egy gyarmat...
Az egyszerű kínai emberek megélni szeretnének, jobb életet s nem probléma nekik a munka. Baromira nem érdeklik őket ilyesmik, hogy polgári szabadságjog meg ehhez hasonló álszent baromságok. Megélni szeretne, hogy legyen egy normális élete, tudja elindítani a gyerekeit egy normális életútra. Bárhova mennek a világban, ott mindenhol dogoznak s nem avatkoznak bele a politikába. Dolgozni és megélni akarnak. És ami nagyon fontos, hogy úgy képesek valamilyen szinten beleolvadni a helyi társadalomba, hogy megőrzik a kínai mivoltukat.
Mondok egy pár példát...
Pénzrendszer... Nagyon kevés külföldi bankot engedett be a kormány az országba, így igazán kézben tudja tartani a gazdaságot. Van nekik ez a Wechat programjuk. Qrva jó kis progi egyébként :) Ezt össze lehet kapcsolni a saját bankszámláddal és BÁRHOL az országban képes vagy a Wechat-tel fizetni. És a fizetés teljesüléséhez nem órák kellenek, hanem azonnal. Itt pittyen a telefonod, hogy elindult az utalásod és rögtön a másik oldalon pittyen, hogy megérkezett.
Aztán... A kínai kormány nem foglalkozik az utcán saját áruló zöldségesekkel, kifőzdékkel, zokni, ruha vagy bármilyen árusokkal. Nem piszkálja őket, hogy ilyen-olyan áfát, köfát, béfát, ilyen-olyan adót fizessél a kormánynak... Hagyják élni az embereket. Nagyon jól alkalmazzák az "élni és élni hagyni" elvét.
Nyugdíjrendszer... Ha jól tudom akkor a nyugdíjjárulékot az emberek saját maguk válasszák meg, hogy mennyit és mennyi ideig fizetik. Nem vonják le automatikusan a fizuból. Aki min 15 évig fizeti a nyugdíj járulékot az már jogosult nyugdíjra. Persze, minél többet fizettél be minél hosszabb ideig annál magasabb lesz a nyugdíjad.
Születészabályozás.... Tudjuk, hogy volt az 1 gyerek elve, most állítólag a 2 gyerek elve van.. A nyugati média felkapta, hogy milyen kegyetlen, meg adót kell fizetni, stb... A helyzet teljesen más... Ékes példa a hazugságokra. Következőképpen működik a dolog: az 1-2 gyerek politika CSAK városokra érvényes, vidékre nem. Az első/második gyerek úgymond ingyenes, nem kellett adót fizetni utána. Ha 2/3 -dik gyerek után kell csak EGYSZERI adót fizetni és az is csak OPCIÓNÁLIS... Ha van kedved fizetsz, ha nincs kedved akkor nem fizetsz. Persze mindennek megvan a következménye. Ha fizettél akkor kaptál egy huoko-nak nevezett igazolványt s ezzel mehettél állami iskolába. Ha nem fizettél akkor nem kaptál huoko-t s akkor csak fizetős iskolába adhatod a gyereked. Az egyszeri adó is vállalható, ha jól tudom akkor, kb3-4 havi fizetésednek megfelelő összeg. Tehát ha van egy kis megtakarításod akkor simán ki tudod fizetni. De a huoko később is kiváltható, nem kell a gyerek születésekor rögtön kiváltani.
Nem vagyok benne biztos, hogy oda kellene vinni ezt a számunkra értelmezett liberális demokráciát... Nagyon nem...
Azt, hogy az állam szempontjából veszélyes elemeket megpróbálják kiszűrni.. Melyik kormány nem ezt csinálja ? Többé-kevésbé tisztességes módszerekkel. Ott legalább világosan tudod, hogy ha nem viselkedsz megfelelően akkor seggbe rúgnak s az neked jobban fog fájni. Dolgozni kell önmagadért és a társadalomért. Ennyi... Szerintem igen sok tanulnivalónk lenne tőlük...

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.11.22. 10:06:15

@chrisred:

Az állam képes képviselni mindenkit, a magánérdek nem - utóbbi esetben az erősek, a gazdagok elnyomnak mindenki mást.

A nőket, a hajléktalanokat védeni kell. A "melegeket" meg gyógyítani.

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

chrisred 2018.11.22. 09:53:57

@maxval balcán bircaman: Ne legyen elfogult egyik irányban sem, mert akkor az állam gyártja az erőseket és a gyengéket, és nem a közösség. Meglepne egyébként, ha ugyanezt az elvet vallanád abban az esetben is, ha azok a gyengébb érdekérvényesítő erővel bíró társadalmi érdekcsoportok mondjuk a nők, a melegek vagy a hajléktalanok lennének.

Bejegyzés: 40 éves a kínai reform és nyitás

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, s egy röpke vietnámi kaland után Veve ismét az óriásországban él és tanít, s továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Facebook

Utolsó kommentek

  • Liping: @R.Zsuzsa: ha vis major okozta a késést, azért elvileg nem jár kártérítés. De te ismered a részleteket. Van valami Európai Fogyasztói Központ vagy mi, ahová fordulhatsz, ha úgy érzed, méltánytalan a... (2019.04.23. 16:01) Az Edelweiss ügy megoldva
  • R.Zsuzsa: @Liping: leírtam, elutasítottak, nem fizetnek... (2019.04.23. 15:20) Az Edelweiss ügy megoldva
  • Liping: info@flyedelweiss.com-ra írd le, mi volt. (2019.04.23. 15:01) Az Edelweiss ügy megoldva
  • R.Zsuzsa: Érdekelnének a részletek, mert én is igényt szeretnek az Edelweissnak benyújtani 10 órás késés miatt. (2019.04.23. 14:43) Az Edelweiss ügy megoldva
  • sellőlány: Eltűnt az előző kommentem (2018.12.24. 22:37) Az út Vietnámba
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bankolás (14) béka (8) beteg (18) blog (39) borneó (10) budapest (6) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (246) eső (6) facebook (5) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (68) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (91) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (22) internet (8) kaja (73) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) kína (952) Kína (11) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (11) komment (6) kórház (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (13) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (14) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (28) moszkva (5) munka (98) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (7) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (5) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (8) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (49) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (5) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (14) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (124) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnam (66) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (31) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő