Liping 2018.10.22. 07:57

Hongkongi forduló, újdonságokkal

Pénteken kénytelen voltam megejteni a szokásos, kéthavonta esedékes utat az egykori brit koronagyarmatra, ma Kína egyik különleges közigazgatási területére. Bár Kína része, a gyakorlatban sok szempontból önálló országként üzemel, így pl. a Hongkongba való belépés egyúttal a Kínai Népköztársaságból való kilépést is eredményezi, s ez a kvázi külföldi státusz lehetővé teszi Kína gyors és egyszerű elhagyását, ha a vízum úgy kívánja.

 

Miután most Humenben élek, nem a Hongkonggal közvetlenül határos Shenzhenben, így maga az út egy fokkal macerásabb. Annak idején a lakásból fél óra alatt elértem a határra metróval, így egészen kevés kellemetlenséggel járt a procedúra. Mivel Humen meg Shenzhen mellett van, így most sem túl komplikált, de azért azt nem bánom, hogy csak 60 naponta kell nekivágnom.

 

Az út leghosszabb szakasza Humenen belül várt rám, ugyanis kb. fél óra busszal az itteni vasútállomás, ahonnan a nagysebességű vonatok járnak. Mivel online beszerezhetőek a jegyek, így nem kell túl korán megjelenni, de sajnos egyelőre még mindig papíralapú jegyre van szükség, így az állomásra való belépés előtt még ki kell nyomtatni azt (az erre szolgáló automatáknál sajnos csak kínai személyivel lehetséges, így erre a jelentősen időtakarékos módszerre külföldiként nincs lehetőség) vagy beállni a pénztárak előtt sorba és úgy megkapni. Jövőre már elektronikusan is működni fog a rendszer elvileg, ami nagyban javíthat az utazók komfortérzetén.

A papíralapú jegyek valószínűleg azért vannak még forgalomban, mert egyúttal ezek működtetik az állomások be- és kiléptető rendszerét is, s az elektronikus átálláshoz ezeket a masinákat is ki kell cserélni.

 

Humen állomása nem túl nagy, a vonatok viszont sűrűn követik egymást. Shenzhenbei állomás cirka 13 percnyire van, azért ilyen sok, mert az út fele belterületen zajlik, ahol csak max. 200 km/h-ra engedik gyorsulni a szerelvényt, másrészt legalább 3-4 perc elmegy azzal, hogy elhagyjuk az itteni állomást illetve hogy belassulunk az érkezéskor. Azért így sem rossz, sőt!

 

Shenzhen északi pályaudvara mellé időközben majdnem felépültek két új toronyházat. Ez látszott az állomás kijáratától is, de mivel metróval indultam tova a határhoz, jobban nem sikerült az újdonságokba belemélyedni a felszínen. A metrón viszont akadt néhány. Most már a jegyautomaták egy jelentékeny része ismeri az elektronikus fizetést, így wechattel vagy alipay-jel nyugodtan lehet vásárolni, s a kártyák feltöltését is meg lehet oldani ugyanígy. 
Bár már ez is elég jó hír, mostanra az utazók zöme nem él a lehetőséggel, hanem telefonnal pittyegtet a kapuknál be- és kilépéskor. Jómagam is ezt választottam, most már csak egy qr-kód a szkenner elé és semmivel nem kell vacakolni. Extra kényelmes.

 

Bár péntek volt, s emiatt óriási zsúfoltságra számítottam, meglepő módon szinte senki nem járt a határon. Ilyen kevés embert szerintem még sosem láttam, de ezt egyáltalán nem bántam. Nagyon gyorsan ment a folyamat, öt perc alatt már Hongkongban is voltam, majd átérve a másik emeletre, vissza is fordultam Kína felé. Hongkongot továbbra sem csípem, így ez a negyed óra bőven elég is volt belőle.
Hongkong elhagyása a szokásosnál is könnyebben ment, már nem személyzet intézi, csak egy kapun kell átmenni az útlevél beszkennelését követően.


A vasútnál aztán volt extra két órám, mivel nem számítottam, hogy ilyen gyorsan fordulok. Ezt egy kis Burger Kinggel ütöttem el, amit még mindig nagyon bírok. A visszaút hasonlóképp zökkenőmentesen zajlott, majd nyolcra már haza is értem. 

 

Egyszer jó volt, de minden héten nem mennék. Szerencsére nem is kell...

 

A nap képei a galériában magyarázatokkal:

Címkék:kína metró vonat hongkong határ shenzhen humen 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szecsuan.blog.hu/api/trackback/id/tr3014313507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2018.10.23. 19:15:19

Ezt a határfordulós vízum hosszabbítást hányszor lehet egy évben eljátszani? Van erre valami szabály?

Liping 2018.10.24. 08:49:33

@sellőlány: Ilyen formában nincs. Ha a papírok lehetővé teszik a megszakítás nélküli tartózkodást, nem is kötelező, ha meg egyszerre max. 60 (vagy 30, 90) napot tesz lehetővé, akkor meg az adott vízummal annyiszor, ahány belépésre jogosít vagy ha az nincs limitálva, akkor meg amíg le nem jár.

Liping 2018.10.24. 08:50:43

@sellőlány: na, tehát a vízumot nem hosszabbítja, csak limitálva van a belépés időtartama.

sellőlány 2018.10.24. 10:23:42

Ez akkor még a szerencsésebbik eset. Mert több ázsiai ország limitálja ezt egyszeri vagy évenként kétszeri hosszabbítási lehetőséggel, és ezután már csak követségen keresztül lehet intézni megadott lehetőségek választásával. Az ovis meló akkor nem is ad jogot munkavállalói vízum igénylésére? Vagy amíg így tudsz Hongkongba járkálni, felesleges lenne igényelni, hogy esetleg szabadon tovább állhass, ha lesz más munkalehetőség?

Liping 2018.10.25. 13:58:19

@sellőlány: inkább példával szemléltetem, hátha nem egyértelmű. Ha az ember kap egy egyéves turistavízumot, korlátlan számú belépéssel, de belépésenként 30 napos időtartammal, úgy 30 naponta el kell hagyni az országot. Ettől a határátlépéstől a vízum érvényessége nem hosszabbodik meg, csak újra be kell lépni, mert máskülönben túltartózkodás történik annak következményeivel.
Nekem most egy fél évre szóló üzleti vízumom van, de csak két belépésre jogosít, belépésenként 60 napra, tehát effektíve 4 hónapra elég, de fél éven belül bármikor beléphetek max. kétszer.

Most már újra elég sok helyen megoldható a nem natívoknak is a munkavállalói vízum, de nekem macerás lenne, mert haza kéne menni egy csomó dokumentumot felülhitelesíttetni. Ügynökön keresztül az ovi is tudna szerezni (hogy pontosan milyen trükkel, azt nem tudom, de ők hivatalosan valószínűsítem, h nem foglalkoztathatnának külföldit, nincs ilyen engedélyük), de a papírok ehhez is kellenek. Most egyelőre jó így, elvileg a következő vízum már fél éven belül korlátlan belépést engedélyez, ami annyit tesz, hogy csak arra kell figyelnem, hogy egy-egy belépés ne lépje túl a megengedett (valószínűleg 60 napos) időtartamot, illetve, hogy az utolsó lehetséges napon még forduljak egyet, mert a fél éven belül bármikor megkezdhetem a belépéseket, s így 60 napos entrykkel számolva effektíve 8 hónapot lehet vele itt lenni.

A vízumhosszabbítás más dolog, arra van lehetőség Kínában is, de legfeljebb 30 nappal, s szerintem max. egyszer.

sellőlány 2018.10.27. 08:03:37

@Liping: Na, most lett inkább nem egyértelmű. :-) De tény, hogy a szabályok nem tudása vagy nem követése nem ment fel azok alól. Vicces, hiába dekorálják útleveleinket vízumok sora, a férjemnek mégis egy EU-s országban sikerült beszednie egy 100 eurós bírságot, mert hiába regisztrálta azonnal a tartózkodását és a lakcímét, a bevándorlási hivatalba nem regisztrálta magát (vagyis a határidő után 6 napos késéssel tette meg, miután erre nem a hivatal, nem is munkaadója, hanem az internetszolgáltató figyelmeztette). Szerencsére a kitoloncolást megúszta. :-D

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) Kína (11) kína (955) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnám (6) vietnam (66) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása