Liping 2016.10.02. 12:40

Kis képes

Tehát az ígért képek. A cuccaink még eléggé szanaszét vannak, azt nézzétek el. Tényleg egy apró kis lyuk, de kettecskén elférünk, s könnyebb takarítani is


Címkék:kína élet lakás lakhatás shenzhen 1 komment

Liping 2016.10.01. 20:02

Beköltöztünk

No, tegnap délután hat óra felé elindultunk Bantian városrészbe a lakáskánkba. Igencsak apró a hely, körülbelül mint egy kollégiumi vagy szállodai szoba, de a berendezés aranyos és kettőnknek elég is.


Az ágy matraca nagyon kényelmes, ami Kínában nagy szó, ahogy az itteni az első olyan mosógépem is ebben az országban, amely melegíti is a vizet. A default sajnos hideg vízben mos, ennek megfelelő eredménnyel.


Mára sikeresen be is rendezkedtünk, így a komfortérzetem is kiváló már. Vettünk néhány dolgot még a konyhába meg egy halom vegyszert, így már minden fertőtlenített és tiszta.



Hongkongig már nem tervezek semmit sem csinálni, addig pihizünk, aztán ha onnan visszaértünk és bejelentkeztünk a rendőrségen, utána majd körbenézünk itteni álláslehetőségek után.
Eddig Shenzhenben lenni jó!




u.i.: A telefonom kissé bekattant és egyelőre nem tudok fényképezni. Néha csinált már ilyet, de akkor az újraindítás segített rajta, most nem. Hamarosan resetelem, de előbb kénytelen vagyok a rajta lévő cirka 7000 fényképet átmenteni a gépre. Már nem állok rosszul, de azért még beletelik egy kis időbe. Utána majd képeket is rakok fel a lakásról.

Címkék:kína költözés élet lakás lakhatás shenzhen 2 komment

Liping 2016.09.29. 17:59

A shenzheni metróról

Shenzhen története meglehetősen új. Bár ma már egyike a legnagyobb kínai metropoliszoknak, a kínai reform és nyitás hívta életre, miután itt alakították meg az első különleges gazdasági övezetet 1980-ban a kapitalista fejlődés kísérleti laboratóriumaként. Erről itt már egyszer írtam bővebben.


A fejlődéssel és a benépesüléssel párhuzamosan a közösségi közlekedés fejlesztését is át kellett gondolni. Már egy 1983-as szingapúri tanulmányút után felmerült egy könnyűmetró ötlete, ennek céljából helyenként helyet is hagytak ennek a felszíni vonalnak a kiépítésére.
Hamar világossá vált, hogy nehézmetróra lesz szükség, s a 90-es évek elején el is nyerték a kormányzati támogatást a projekthez. Egy kisebb szünet még közbeszólt, amikor három kínai nagyváros (Peking, Shanghai és Guangzhou) kivételével felfüggesztették a metrófejlesztéseket, de végül 1999-ben megkapták a beleegyezést.


2004-ben így át is adták a metró első két vonalának első szakaszát, a kínai városok sorában hatodikként, s azóta ezt sikerült egy hatvonalas, 230 kilométeres hálózattá fejleszteni.

 

shenzhen-map.pngA metró jelenlegi hat vonala



Idén nyáron adták a 11-es, reptéri vonalat, aminek egyedi jellegzetessége, hogy business szerelvények is közlekednek rajta, háromszoros áron.
Ugyancsak idén nyitnak meg még két vonalat, a 7-es és 9-es metrót is. Gyakorlatilag már készen vannak, az utolsó simításokat végzik, s várhatóan október 28-án veheti majd őket birtokba a nagyközönség.
A közlekedési térképeken, az összes állomáson jelzett átszállási kapcsolatokon már szerepel ez a két új vonal is, egyelőre jelezve, hogy még nem üzemelnek.


Az új vonalakkal már 285 km hosszú lesz a rendszer, amivel világviszonylatban is a 8. legkiterjedtebb hálózatot mondhatják magukénak - jelenleg a 9. helyen állnak, a szomszédos Guangzhout most beelőzik, s így Kínában is felkerülnek a dobogó legalsó fokára.


A dolognak persze még nincs vége. 2020-ig még befejeződik a metróbővítés jelenlegi, harmadik szakasza, s a soron következő, negyedik szakaszt is 2022-re tervezik befejezni (bár miután a jelenlegi is csúszik 3-4 évet, számolhatunk a következő évtized közepével). 

 

sz_railway_2020_english.pngA hármas szakasz befejezése után így fest a hálózat. Egyúttal megtekinthető rajtuk az egy hónap múlva átadandó 7-es és 9-es vonal is.



A mostani, harmadik szakaszban még 3 új vonal, s 7 meglévő bővítése zajlik, a negyedikben pedig négy bővítés mellett hét vadiúj vonal szerepel.


Ha ezeket is legyártják, a shenzheni metró a világon is könnyen dobogós lehet majd.

 

Címkék:kína közlekedés metró shenzhen Szólj hozzá!

Liping 2016.09.29. 15:34

Egy kis ügyintézés

Ma voltunk a rendőrségen lakcímet bejelenteni. Egyelőre még csak a férjemét, mivel nekem a jövő héten új vízumom lesz, s emiatt újra meg kéne ismételni a műveletet.


Még a rendőrségi vizit előtt a lakásunk portáján lévő irodába is vissza kellett menni, mivel tegnap nem vettem észre, hogy a papírokon férjem nevét sikerült elírni. Az útlevélből egész pontosan ezt nyerték ki: magyarhungarian. Van ilyen.

 

wp_20160929_15_25_54_pro.jpgEbben az épületben, a nyolcadikon élünk majd.

 

A rendőrségen minden simán, gördülékenyen ment, s a procedúra legfeljebb 10 percig tartott, amiből a mi részünk csak annyiban állt, hogy átadtuk a bérleti szerződést meg az útlevelet, majd vártunk.
Kisebb kalamajka azért annyiban akadt, hogy kissé nehezen találtunk oda, bár ez nem a hatóság hibája, hanem az egyre inkább intelligenciaproblémákkal küzdőnek tűnő ügynöké, aki 400 yuan díjazás fejében a kecót szerezte. Mellékelt ügyesen tegnap egy térképet is a rendőrség épületének helyével, csak épp sikerült egy pár száz méterrel arrébb, ellentétes oldalon, más utcákban elhelyezni a célpontot jelző pöttyöt. 

Bár egy órát elcsesztünk a keresgéléssel - a megadott helyen kizártnak tartottam, hogy valaha is lett volna rendőrség, nagyon szűk, vacak utca volt -, végül odataláltunk a metróban lévő térkép segítségével. Szerencsére ma hatig üzemeltek, így nem volt semmi probléma belőle, de az úriember édesanyja valószínűleg sűrűn csuklott a délután során.
Ja, és még csak be sem lehet sorolni a sűrűn előforduló, kissé szerencsétlen kínaiak közé, mivel ő egy feltehetően ritkábban előforduló, kissé szerencsétlen brazil csóka.

 

wp_20160929_17_06_24_pro.jpgA lakáshoz amúgy elég közel fellelhető rendőrség. A növényzet egész Shenzhenben elég klafa, pálma is akad sok.



Holnap este átcuccolunk a hosztelből. Időközben még vettünk pár dolgot a lakásba, így a taxi azt hiszem, hogy erősen meg lesz tömve.

Címkék:kína rendőrség ügyintézés shenzhen hülyebrazil 5 komment

Liping 2016.09.28. 15:47

Megvan a kecó is

No, ma megnéztük a lakást, s mivel tényleg egész pofás, ki is vettük. Végül 2800-ra sikerült lealkudni, ami egészen szuper. 
Tényleg nagyon pici, de van egy nagyon mikroméretű erkélye is, s elég sok beépített szekrényszerűség is akad. Majd költözés után mutatok képeket.

 

Ez a nap is eredményesen telt.

Címkék:kína élet lakás lakhatás shenzhen Szólj hozzá!

Liping 2016.09.27. 17:46

Bangkoki gasztro: rovarok

Olvasóimat talán már nem lepi meg az a tény, hogy meglehetősen nyitottan állok a táplálkozás kérdésköréhez. Szívesen próbálok ki új ízeket, s egész kevés olyan dolog van, amit azonnal, zsigerből elutasítok.

 

Thaiföldön valaha a mindennapok része volt a rovarevés, ma már eléggé visszaszorult, de nyomokban még fellelhető. A külföldiek szórakoztatására, borzongásának kiváltására mindenképp.
Amennyire tudom, elmúltak már azok az idők, amikor a moziban popcorn helyett pirított ízeltlábúakat lehetett vásárolni egy nasi gyanánt, így aztán célirányosan indultam meg a Khao San Road felé, mivel azt konkrétan tudtam, hogy ott még találni efféle portékára specializálódott kufákat.


wp_20160924_21_11_59_pro.jpgKhao Shan Road

wp_20160924_21_12_15_pro.jpg




A látvány egy külföldinek legalábbis furcsa, de mindenképp fotóért kiáltó, így aztán az árusok ma már csak 10 baht ellenében engedik a fényképezést. Ami persze jogos, hiszen azért a látogatók zöme nyuszi ahhoz, hogy vegyen és egyen is valamit.


Bennem, mint említettem, tombol a kalandvágy ilyen téren, de azért erőt kellett merítenem magamban ahhoz, hogy valamit bevállaljak. A nagy, s még gusztustalanabb bogarakhoz, skorpiókhoz aztán végképp nem fűlt a fogam, de azért a kisebb tücskökkel erősen szemeztem. Egyszer élünk alapon végül vettem egy kis dobozzal, de azért az első kóstoló előtt az árusító hölggyel is megetettem egyet, biztos ami biztos.

Miután látszólag nem esett nehezére, s a mosolya sem lett kevésbé őszinte, végül nekibátorodtam, s elrágtam én is egy kis tücsköt. Ropogós, s egészen jó íze is volt. Elég rendesen megpiríthatták, így aztán semmi testnedv, undorító dolog nem maradt.

Ajándékba még egy kis lárvát is kaptam, aminek semmi íze nem volt.

 

Ízeltlábúak minden mennyiségben. Guszták? 


A tücsök meg végül annyira bejött, hogy aznap este egy két perc alatt el is rágtam mindet. Azt nem állítom, hogy mostantól ezt kérnék minden nap, de jó tudni, hogy esetleg a vadonban ragadva egész jó menüt lehetne belőlük összerittyenteni. 



A Szecsuánblogon a trollok kiszűrésére előmoderáció után jelennek meg a kommentek. Ha új vagy a blogon, az első (a moderáción nem fent akadó, normális) hozzászólásod után felkerülsz a blogos whitelist-re, s így a jövőben a hozzászólásaid azonnal megjelennek majd. Megértésedet köszönöm!

Címkék:bangkok kaja gasztro thaiföld rovar tücsök skorpió 5 komment

Liping 2016.09.27. 15:20

Családegyesítés is kipipálva

Tegnap éjjel némi késéssel férjem gépe is sikeresen landolt Shenzhenben. Összeszedtem, majd egy kis taxizás árán el is értük a szállást.
A nyáron átadott új, 11-es metróvonal ugyan a repteret is érinti*, azonban sajnálatos módon éjjel nem jár. Úgy némiképp olcsóbb lett volna, de ez van.

 

wp_20160927_00_25_01_pro.jpg
Egész pofás a reptér Shenzhenben

wp_20160927_00_25_17_pro.jpg



Holnap este már albérletnézés lesz a program. Van egy egészen ígéretes kis stúdiólakás. Pici természetesen, de kettőnknek elég, s előnye, hogy vadiúj benne minden, mi lennénk az első bérlők. 3000 pénzért adják, ami itteni viszonylatban kifejezetten nem rossz, s a helyszín is rendben van: metró mellett, s nem is nagyon kinn, a belvárostól fél órára.
Ha élőben is olyan lesz, mint a képeken, akkor ki is vesszük, s előreláthatóan 1-jétől már be is költözünk. Reméljük a legjobbakat.

 

wp_20160926_16_39_35_pro.jpg
Most egy ilyen kis utcácskában lakunk a youth hostelben.

 

Amúgy nagyon fülledt az idő, óriási a páratartalom, ellenben relatíve tiszta a levegő, s az égbolt is jól kivehető. Az ellátásra sem lehet panasz, az egyik Metro áruházban külföldi pékáruk, felvágottak és sajtok töménytelen választékával szembesültünk. Ha már ott voltunk, gyorsan vettünk egy szendvicssütőt is, a bennük gyártható, toastkenyeres szendvicsekkel nagyon is ki leszek békülve.

 

_________________________________________________

*= Nem ez a metró első reptéri kapcsolata. Annak idején az 1-es vonalat vitték ki odáig, csakhogy közben felhúztak egy óriási, új terminált egy kicsit arrébb, s a régieket meg bezárták. A 11-es metró elkészültéig innen vitték a népeket busszal tovább, de hála az új vonalnak, a közvetlen kapcsolat újra él.

Címkék:kína élet shenzhen Szólj hozzá!

Liping 2016.09.26. 10:04

Vissza Kínába

A bangkoki hotelből fél 9-kor csekkoltunk ki, s elvileg a céges emberek is ott kellettek volna, hogy legyenek.
Mivel ők csak ma indultak el, valószínűleg még édesdeden aludtak, így aztán Virággal együtt 8:55 magasságában fogtunk egy taxit, majd kimentünk a reptérre.


Miután csak költőpénznek kaptunk az ottlét alatt 30 ezer baht-ot, a két önköltséges taxizást nagy duzzogva benyeltem. (Miután kifele feleztük, összesen volt 850 baht). A reptéren aztán én Kanton fele vettem az irányt.


A China Southern-nel utaztam, s meglepően finom volt a kaja. Helyenként a kilátás is, amikor már a dél-kínai tenger felett röködtünk, s azt is el kell ismerjem, hogy a guangdongi táj sem utolsó.

wp_20160925_09_40_09_pro.jpg
Kicsit hosszú volt a sor a becsekkolásnál (fenn), beszállókapu környéke (lenn)

wp_20160925_11_19_46_pro.jpg

wp_20160925_13_28_14_pro.jpg

wp_20160925_13_28_36_pro.jpg

wp_20160925_13_54_38_pro.jpg
Ez még valahol a déltengeri szigetvilág felett (fenn), Guangdong is dimbes-dombos, hegyes sok felé (lenn)

wp_20160925_15_32_45_pro.jpg


Guangzhouból (ez lenne Kanton, de hol ez, hol az a név jön a számra) aztán elbuszoztam Shenzhenbe, s itt némi kóválygás után megtaláltam a szállást is.
A jelek szerint, ha minden igaz, talán elsejétől már saját albi is lesz, de még ne kiabáljuk el.

Jövő héten meg Hongkongba kell átruccanni a vízumomat rendezendő. Kicsit zsúfolt napok jönnek most, de utána már nyugi lesz legalább. 
Talán nem lesz itt annyira rossz.

Címkék:kína repülés utazás kanton táj guangzhou shenzhen Szólj hozzá!

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) Kína (11) kína (955) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnám (6) vietnam (66) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása