Liping 2014.02.23. 06:42

A mosoly országa

Hogy a fenti mondatnak a megalkotáskor mennyire volt empirikus alapja, vagy mennyire volt egy kreatív idegenforgalmi szakember agyából kipattanó jól hangzó frázis, azt nem tudom eldönteni, mert korábban soha nem jártam Thaiföldön. Az viszont tagadhatatlan, hogy az idők során jól beleette magát a Thaiföldről alkotott elképzelések sorába, akaratlanul is eszembe jutott mindig, ha szóba került az ország.

A saját tapasztalat aztán kissé mást mutatott. A thaioknál kevésbé kedves és kevésbé mosolygós népeket - pláne a környéken - nem nagyon találni.

Teljes mértékben nem tudom őket hibáztatni, elvégre biztosan megterhelő a sok hülye nyugatival bíbelődni életvitelszerűen - hisz a szezon itt egész évben kitart. Az őszinte, szívből jövő mosolyt nehéz is erőltetni - én már csak tudom, nem vagyok nagy emberbarát -, de azért legalább egy ilyen helyen, mint Thaiföld, ahol az idegenforgalom ennyire meghatározó faktor, tehetnének kissé nagyobb erőfeszítéseket.

WP_20140207_064.jpg

Tesznek is olykor. Az például jellemző az összes ilyen munkakörben dolgozóra, hogy elsőre, amíg valami hasznot remélnek belőled, igyekeznek a jobbik oldalukat mutatni. Hozzáteszem, azért ilyenkor sem kell tőlük hasra esni.
De amint megszűnik ez a reláció, s immár nem náluk költöd a pénzed, mintha kicserélték volna őket. A lehető legkelletlenebb pofákat vágják, s még csak minimálisan sem kedvesek.

Nem egy, nem két helyen tapasztaltam, tényleg általános, s jól feltűnő jelenség, amit a többi turista is szóvá tett. Félre ne essék, nem a szervilizmust hiányolom, attól például borsódzott a hátam, ahogy a Jetstaros légi utaskísérők hajbókoltak üdvözlés gyanánt, csupán az alapvető vendéglátói jó modort.

WP_20140207_013.jpg

Thaiföld és Kína e tekintetben ég és föld. Tény, hogy ideát a külföldi még sokkal nagyobb kuriózum, s nincs velünk tele minden, de általánosságban a kínaiak őszintén örülnek, ha waiguorent látnak, s kedvesek. De a helyiekkel való kapcsolattartásban is képesek udvariasan, kellemesen viselkedni. A szolgáltatásokban ez mondjuk nagy előny, nem is csoda, hogy a diaszpórák Ázsia-szerte átvették az uralmat mindenfelé ebben a szektorban.

Szóval... Thaiföld kellemes hely. Az időjárás mesébe illő, a táj gyönyörű, tényleg szívesebben lennék ott most. De az emberek... Nos, nem ők teszik Thaiföldöt szerethetővé, annyi szent. A mosoly országa már csak egy mítosz. Ha egyáltalán valaha igaz volt.

WP_20140207_043.jpg

Címkék:utazás thaiföld mosoly országa 5 komment

Liping 2014.02.22. 13:41

Egy hét múlva irány Wenzhou

Közben kikristályosodott minden részlet, jövő pénteken szállok repülőre Wuhanban Wenzhou felé. A járat Chongqingból jön és Wenzhouig repül, de érinti Wuhant. Ilyen több állomást magában foglaló járaton még úgy sem utaztam soha.

Valamikor este érek Wenzhouba, másnap lesz a konferencia, s elvileg aznap már vissza is röppentem volna Wuhanba. Miután nehezményeztem, hogy későn érkezne meg a gép, s így esélyem sem lenne Xianningbe jutni, így végül abban maradtunk, hogy még egy napot maradhatok a konferencia résztvevőinek helyet adó hotelben, s csak vasárnap reggel jövök vissza.

Így még egy kis időm is jut majd Wenzhoura, ha már ott vagyok. Az előrejelzések szerint 20 fokok lesznek arra. Örülök neki.

Címkék:konferencia wenzhou Szólj hozzá!

Liping 2014.02.21. 17:54

Krabi útjain

Az elefántos túráról hazafelé tartva vettem fel ezt a kis videót. A jegyárba beletartozott a szállodai transzfer is, így kellemes, légkondis járművel vittek és hoztak.

A táj tetszetős, s ad egy kis ízelítőt a környékről.

 

Címkék:utazás thaiföld krabi Szólj hozzá!

Liping 2014.02.21. 08:14

Ao Nang és Ton Sai

Krabi mellett a szárazulatokon is vannak strandok, mint a már emlegetett Rai Lay. A jobbak nem közelíthetőek meg közúton, mert körbeveszi őket a szikla.

Ao Nang a legnagyobb mind közül, de messze a legrosszabb is. Rai Lay után voltam itt, úgyhogy valószínűleg másképp reagáltam volna, ha ez az első thaiföldi strandom, de az igazat megvallva Ao Nang tényleg mellőzhető. Túl sok a szemét (beleértve a partot is), túl sok a turista, s túl sok ember zargat különböző termékeket ajánlgatva.

WP_20140206_001.jpg

WP_20140206_002.jpg

Igaz, hogy Ao Nangon van Burger King is, s a turizmusra épülő szolgáltatások sokkal nagyobb számban vannak jelen, ennek ellenére sem kellemes hely. Vagy épp pont emiatt sem. A strand semmi extra, a szeméttől eltekintve is messze elmarad a többi beach látványához képest.

Krabiból busszal érhető el legegyszerűbben, ami 50 baht-ba kerül egy irányba. Szerintem kerülendő.

 

Ton Sai egyike a sziklák által körbezárt partoknak. Mérete nem túl nagy, de egészen hangulatos. Rai Lay nyugati oldaláról is megközelíthető, de ehhez vagy néhány barlangon kell átmászni, vagy a vízben kell átgázolni a kövek közt.

A part inkább köves mint homokos, de látványra rendben van. Rai Laytól eltérően nehezen mélyül itt a víz. A parton van pár létesítmény, ahol enni-inni-megszállni lehet, s egy csapat majom is fellelhető.
Ton Sai lényegesen olcsóbb, mint akár csak Rai Lay, mert nem annyira felkapott. Igaz, a Rai Lay-i strand jobb, de Ton Sai-nak megvan a maga varázsa.

A szigetekkel persze nem vetekedhet egyik sem...

 

Címkék:utazás thaiföld krabi ton sai ao nang Szólj hozzá!

Liping 2014.02.20. 07:15

Naphun ismét

A barátságos ormányos hátáról megörökített apró videó, kis ízelítőként az elefántos túrákról.

 

 

A kirándulás utolsó napjain hallottam mendemondákat - lehet a városi legenda kategória - egy hapsiról, aki cukornáddal kedveskedhetett a fenevadaknak. Állítólag vicces kedvében volt és azzal szórakozott, hogy odatartotta, majd elvette az állat elől a csemegét. Amíg az utóbbi meg nem unta. A pasas elvileg nem élte túl.

Címkék:utazás thaiföld elefánt krabi naphun Szólj hozzá!

Liping 2014.02.19. 10:49

A Krabi környéki szigetvilág

Krabi közelében fekszenek Thaiföld legjobban felkapott helyei is, úgy mint Phuket vagy Phi Phi, esetleg Koh Lanta. Ezek mind szigetek, s bár egyiken sem jártam, állítólag mutatósak.

Részt vettem ellenben egy szigetes túrán az utolsó előtti napon, ami nagyon is megérte. Négy szigetet ölelt fel, a nevükre a Csirkesziget kivételével nem emlékszem már. A megnevezettet egy fura szikla miatt hívják így, ami - némi képzelőerővel - csirkére hasonlít. Én nem látom benne, de sosem volt túl fejlett a kreatív énem.

WP_20140212_139.jpg

Elsőként ehhez az egészen aprócska szigethez vittek minket. A strand mérete minimális, de a látvány mindent megér. Rai Lay vize tisztaságban sehol nincs ehhez, teljesen átlátszó a víz, s elképesztően kék.  Nagyon imádtam.

WP_20140212_073.jpg

WP_20140212_076.jpg

WP_20140212_082.jpg

WP_20140212_091.jpg

WP_20140212_099.jpg

WP_20140212_110.jpg

WP_20140212_120.jpg

WP_20140212_122.jpg

A Csirkeszigetnél csak megálltunk a hajóval, s megcsodáltuk a névadó követ, majd mentünk is egy közeli korallzátonyhoz. Élőben sosem láttam ilyet, de gyönyörű volt. Sajnos a víz alatt még nem vagyok képes fotózni, így csak azt tudom megmutatni, ami a hajóról készült, de nagyon nagy élmény volt. A szemüveggel és a pipával felszerelkezve nézegethettük az élővilágot, ami meghökkentő mennyiségben volt jelen.

WP_20140212_169.jpg

WP_20140212_159.jpg

WP_20140212_161.jpg

WP_20140212_160.jpg


A halak marha ügyesek. Bár ellepték szinte a teljes vízfelületet, mesteri módon tettek róla, hogy ne érjenek hozzánk, s ha feléjük nyúltam, kivétel nélkül kikerültek, akkor is, ha csak pár centire voltak a kézmozdulatot megelőzően. Kissé furcsa érzés halakkal szó szerint teli vízben úszkálni, de nagyon is megéri kipróbálni. Mellettük akadt messzebb pár medúza is, akikkel azért nem szívesen kerültem volna közelebbi kapcsolatba, s a - nagyon sekély - fenéken tengeri sünök hatalmas számban. És persze a korallok, beterítve a teljes tengerfeneket.

Kikötöttünk egy másik szigeten, ahol kaptunk kaját, aminek mindenki nagyon örült, mivel eddigre már erősen megéheztünk. Itt is meseszép tengerpart volt, de eddigre már kissé kezdtem is megcsömörleni a széptől. Azért fotók készültek itt is.

WP_20140212_175.jpg

WP_20140212_184.jpg

Hazafelé még kiraktak minket Rai Lay-on is, hogy miért, az nem teljesen világos. Rai Lay a látottak után már nagyon lepukkantnak hatott, de azért itt is elvoltunk.

A túra mindössze 400 baht-ba fájt, ezért kaját, gyümölcsöt, s korlátlan mennyiségű palackos vizet is adtak, s ez utóbbi folyamatosan hideg is volt, köszönhetően a csónak közepébe pakolt két hatalmas jegesládának.

Az elefántozás után ez volt a legjobb, ami Thaiföldön ért. Vissza akarok menni...

Címkék:utazás thaiföld rai szigetek lay krabi 3 komment

Liping 2014.02.18. 04:11

És tényleg vendégelőadó leszek

Kína nem is lenne Kína, ha nem történhetnének meg a legszürreálisabb dolgok.

Ma tisztázódott, Wenzhouban egy orvoskonferencia lesz. A szervezők igyekeznek nemzetközivé varázsolni az eseményt, de a jelek szerint olcsóbb ideszakadt külföldi álegészségügyiseket bérelni erre a feladatra, mint tényleges szakértők tiszteletdíját rendezni.

Jelenlétemmel így az előadássorozat fényét kell majd növelnem a színvonalasan előadott laparoszkópiás prezentációmmal, amihez még tolmácsot is kapok majd, merthogy a többi résztvevő kínai lesz.

Előre várom, ez kihagyhatatlan. Nagy shownak ígérkezik. Én, mint nemzetközi hírű medikai szaktekintély. Haha.

Címkék:kína kamu orvostudomány wenzhou zhejiang 9 komment

Liping 2014.02.18. 03:06

Megjött a tél

Ma reggel ez fogadott. Nem fűzök hozzá semmit... 

 

Címkék:kína tél xianning 2 komment

Liping 2014.02.17. 12:19

Gasztro: thai kaják dögivel

Thaiföldön enni kellemes élmény. Ha őszinte akarok lenni, az ízvilág gyökeresen nem tér el a Kínában megszokottól, ellenben az alapanyagok terén a tenger gyümölcseinek hatalmas kínálatát vonultatják fel. Ez ugyan igaz Kína tengerparti területeire is, de Thaiföldön a hatás fokozottabb, a herkentyűk árai pedig jóval kedvezőbbek.

Páncélos rákok, garnélák, polipok, tintahal és kagylók töménytelen mennyiségben vannak, érdemes ezeket enni, amíg ott van az ember. A termékek frissek, helyben halászottak, s az elkészítés előtt zömében még ott mozognak a pultokon.

 

Címkék:utazás gasztro thaiföld krabi Szólj hozzá!

Liping 2014.02.17. 10:42

Én és az orvostudomány

Március 1-jén Wenzhouba utazom egy kis mellékes munkára. Wenzhou Zhejiangban van a keleti parton, tőlünk kínai viszonylatban nem olyan messze.

A munka jól fizet, s el is reptetnek oda meg vissza. Ami a mókás benne, hogy mit kell csinálnom. Adott egy prezentáció a laparoszkópiás műtéti beavatkozások előnyeiről, s nekem, mint külföldinek ezt kell ismertetnem a megjelentekkel mintegy háromnegyed órában. Angolul.
Nem értek az orvostudományhoz, s a megkapott PPT alapján roppant érdekes lesz, ha esetleg kérdésekre is kell válaszolnom. A legjobb, hogy befejezésként összegzés jönne, ami nincs előre megírva.

Jó kérdés, hogy erre miért külhonba szakadt külföldiek az ideális alanyok, s erre nem is tudok felelni. A prezentáció nyelvezete nem túl bonyolult, műkedvelő laikusként is nagyjából világos, hogy miről van szó, de elképzelni nem tudom egyelőre, hogy kikből áll majd a közönség. Nyilvánvalóan nem orvosokból, mert ahhoz az előadás nem elég komplex. A nyelv miatt valószínűleg nem is helyiekből. 

Majd igyekszem információt szerezni még, de annyira nem hat meg. Az se, ha esetleg külföldi vendégprofesszort kell alakítsak, s erre megy ki a játék. A fizu jó, a többi nem érdekel. Úgysem jártam még Wenzhouban.

Címkék:kína munka orvostudomány wenzhou zhejiang 1 komment

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) kína (955) Kína (11) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnam (66) vietnám (6) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása