Liping 2013.11.16. 13:20

Még random képek Wuhanról

WP_20131110_003.jpg

WP_20131110_181.jpg

WP_20131110_179.jpg

WP_20131110_007.jpg

WP_20131110_176.jpg

WP_20131110_017.jpg

WP_20131110_004.jpg

WP_20131110_014.jpg

WP_20131109_002.jpg

WP_20131109_016.jpg

WP_20131109_019.jpg

WP_20131109_017.jpg

Címkék:kína wuhan Szólj hozzá!

Liping 2013.11.15. 02:50

Hétfőn verseny

Jövő héten, hétfő este valami dubbing competition zajlik majd, s ennek örömére a két külföldi tanár is be lett fogva a zsűribe. Jó, igazából csak felkérés volt, nem parancs, de mivel a szervező tanulókat bírom, így nem utasítottam el.

A versenyen elvileg az angol nyelvtudók krémjére számíthatunk, úgyhogy majd igyekszek videózni, megmutatva a felhozatalt. S persze keményen zsűrizni.:)

Címkék:kína verseny fősuli xianning Szólj hozzá!

Liping 2013.11.13. 06:18

Wuhan - tömegközlekedés

Wuhan Közép-Kína legnagyobb metropolisza, egyben Hubei tartomány székhelye. A szűkebben vett városban közel hétmillióan élnek, míg a város irányítása alá tartozó teljes közigazgatási területen mintegy tízmilliónyian. (Mint egy korábbi posztban erről már szó volt, a teljes, a település által hivatalosan magába foglalt vidék tartalmaz mindenféle jellegű országrészeket: termőföldeket, falvakat, városokat, stb. Minthogy Wuhan valóban nagyváros, így azért itt a beépített terület túlnyúlik a központi kerületek határán. A tényleges népességet valahol a két szám között találjuk meg.)

wuhan-map.png

Testét a Jangce vize szakítja ketté, s egyike azon városoknak, amelyek valóban rendesen elterülnek folyójuk mindkét partján. Nálunk ez azért nem annyira meglepő, lévén Budapest tökéletes példája ennek, de világviszonylatban korántsem gyakori. Az az eset nem kirívó, ha a települések hely hiányában vagy egyéb okokból idővel átnyúlnak a túlpartra, de a belvárosok ilyetén jellegű megosztása nem általános. Általában akkor fordul elő, s erre megint remek példa Budapest, ha már létező, különböző települések egyesülésével jön létre az új város.

Wuhanban is ez történt. 1927-ben, a Guomindang-Kína uralma alatt zajlott le a folyamat: a Jangcétól délre fekvő Wuchang, az északi part keleti részén lévő Hankou, s a tőle nyugatra, a Jangcébe ömlő Han folyó által elválasztott Hanyang egybeolvasztásával.

A Xianninghez legközelebb eső Wuchang mintegy 3,5 millió kínai otthona, míg Hankout 2,5 millió, Hanyangot pedig közel egymillió ember lakja. 

Láthatjuk, hogy nem apró városról van szó, ennek ellenére a minőségi tömegközlekedés kiépítése még csak jelenleg zajlik. A település méretéhez képest nagyon kevés a jelenleg meglévő (s teljes hosszában még ki sem épült) két metróvonal, így jobb híján a felszínen zajlik az emberek utaztatása.

WP_20131109_003.jpg

Hogy a metróépítés beindítása mennyire elodázhatatlanná vált, azt jól jelzi a város útjainak szélessége. Egyáltalán nem szokatlanok a 2x8 sávos utak, s ezekhez nem egyszer középen még négy sáv csatlakozik (részben parkolóként, részben közlekedési célokra), s e középső sáv felett oszlopokon még egy 2x4 sávos pálya. Hogy mennyi bontás előzhette meg ezeket az építkezéseket, abba jobb nem is belegondolni.

Mindenesetre az egyáltalán nem szűk keresztmetszet ellenére a dugók mindennaposak, különösen ott, ahol korlátozott az áteresztőképesség, pl. a várost nagy számban átszelő hidakon.

WP_20131110_006.jpg

A tömegközlekedés is a felszínen zajlik. Meglepően sok a troli, a felsővezetékeket gyakorta látni mindenfelé. A trolik mellett azért a szállítás gerincét a buszok képezik. Mivel óriási távolságok vannak, a metró meg egyelőre még gyerekcipőben jár, így aztán a buszokra különleges feladatok hárulnak. Például hogy kilométerenként álljanak meg, vagy olykor még ritkábban. A Xunlimen és a wuchangi pályaudvar között közlekedő 706-os (vagy 607-es?) járatnak mindössze a hatodik megállója az utóbbi, mialatt a táv 8.7 km.



A metró

Hosszas előkészületek után végül 2000 decemberében fogtak neki az első vonal megépítésének. 2004-ben, a kínai városok sorában ötödikként adták át az első 10 állomásból álló szakaszt. A vonal teljes hosszában Hankouban, Wuhan leginkább központinak nevezhető városrészében fut, vezető nélküli magasvasútként.

WP_20131110_010.jpg

WP_20131110_011.jpg



2010-ben meghosszították mindkét irányban, s ekkor kezdtek neki igazán a metróépítéseknek.

WP_20131110_013.jpg

WP_20131110_016.jpg

Tavaly decemberre fúrták ki a kettes vonalat, amely Wuchang és Hankou közt, a Jangcét átszelve közlekedik.
Idén debütál a négyes vonal első része, ha kész lesz, egyúttal a város metróközlekedésének gerince is elkészül, mivel ezzel a vonallal elérik Hanyangot is.

WP_20131109_005.jpg

WP_20131109_012.jpg

Itt azonban még nincs vége. 2017-re már hét vonal lesz, ezeket már épülik is, s a hosszabb távú tervekben 25, ebből néhány részben elővárosi vonallal, s nagyjából 800 kilométernyi metróval számolnak. Ez a hossz a jelenlegi viszonyok közt a wuhani hálózatot emelné a dobogó első fokára.

Wuhan_Metro_Map_of_2017_in_English.png

Ha ennek bekövetkezte nem is valószínű (az építkezések máshol sem állnak le), az azért biztosan kijelenthető, hogy pár évtizeden belül Wuhan is a legnagyobbak közé fog tartozni. A jelenlegi közlekedési helyzetet elnézve erre szükség is lehet.

Címkék:kína metró tömegközlekedés wuhan 6 komment

Liping 2013.11.12. 11:39

Utánpótlás

Kínában élve a waiguoren minden nyugati ízű élelmiszert meg kell becsüljön. Na nem mintha a helyi koszt nem lenne jó, épp ellenkezőleg, de ha egy rövidebb üzleti vagy turistaútnál tovább van itt az ember, azért idővel hiányérzete lesz.

Szerencsére a nagyvárosokban vagyunk néhányan, így sokminden hozzáférhető, ami kisebb településeken nem.
Ha már Wuhanban jártam, éltem a lehetőséggel, s egy kisebb pakkal fel is tankoltam.

WP_20131110_184.jpg

Mivel Wuhan nagyon közel van, s eképp olcsón el is érhető (egy irányba, normál vonattal 12.5 yuan Wuchang), így a jövőben is bizonyára fordulok párat szükség szerint.

Címkék:kína kaja wuhan xianning 2 komment

Liping 2013.11.11. 10:55

Állatkerti cirkusz

Kínában minden egy kicsit más. Így aztán már azon sem kell meglepődni, hogy az állatkertben cintányérózó majmokat meg bicikliző medvéket is látni. Wuhanban legalábbis.

A cirkuszi részben naponta több ciklusban van előadás. Kifelé jövet (mivel ez a rész a bejáratnál van) benéztem, ha már ott jártam. Épp két megtermett örvös mackó bukfencezgetett, majd gyűrűn lengett. Hogy örömük mennyire volt őszinte közben, azt nehéz megmondani, de legalább a közönség élvezte a dolgot.

A medvék után két kutyával szórakoztatták a nagyérdeműt, majd jött a főattrakció, egy fél tucat, baromi nagy tigris. A legalsó sorban jutott már csak hely, így egészen közel voltak hozzám. Hát, rácsok nélkül nem szívesen találkoznék velük.





A megörökített produkcióik mellett még karikákon át is ugráltak, az egyik legalább 3 métert, illetve a videón is látható - s a fémoszlopokkal együtt az állatokat sokszor kitakaró - golyókra ugrálva hajtották azokat maguk alatt.

Sosem szerettem a cirkuszt, s véleményem szerint az állatok ilyen jellegű produkáltatása kegyetlenség, de el kell ismernem, hogy egyik-másik számba bőven fektethettek energiát.
Azért nagyon nem sírtam volna, ha esetleg az idomároknak estek volna a macsekok. Sok esélye nem lett volna a két pasinak. No meg akkor most eladhatnám a videót a CNN-nek.

Címkék:kína zoo wuhan 5 komment

Liping 2013.11.11. 06:58

Kis megmosolyogtató

Az állatkertben jártam-keltemben természetesen feltűnt a helyieknek a külföldi mivoltom. Páran hellóztak, de főleg inkább csak bámultak meg egymás közt pusmogtak.

Volt azonban egy fiatal apuka, cirka 25 körüli, pár éves kislányával az oldalán haladt velem szemben, aki már látótávolságból rákezdett bőszen, hogy teljes angoltudását bemutassa. Hello! Hi! Good morning! - szólt felém a kora délutáni séta közben. How are you? - tette még hozzá, amikor melléjük értem. Egy hi-jal meg egy fine, thanks!-szel leszereltem, majd mentem tovább.

Már elhagytam őket, amikor immár kínaiul nyomta. Bai, meinü!* (Viszlát, szépség!). Akaratlanul is mosolyogtam a dolgon, mialatt eközben épp egy nála valamivel fiatalabb hölgy került velem egy vonalba, a feleség, aki rám meglehetősen morcos fejjel nézve kiabált feléje fenyegetően: Wo zai zhe'er! Wo zai zhe'er! (Itt vagyok! Itt vagyok!)

Akkor már konkrétan a röhögés visszafojtásával küzdöttem. Remélem, azért nagyon nem lett szegény pasi megruházva.

________________________________________________________________________

* A meinüt amúgy használják nyakló nélkül. Nem csak ilyen esetekben, hanem teljesen függetlenül az illető küllemétől, vagy a róla alkotott benyomástól. Az eladónők majdnem mindenkit meinünek hívnak, vélhetően forgalomgenerálási okokból.

Címkék:kína állatkert zoo wuhan meinü 1 komment

Liping 2013.11.11. 06:39

Közlekedés

Valamikor emlékeim szerint már írtam erről futólag, de ezt is egész más olvasni, mint látni. Kínában valóban teljesen kaotikusan zajlik a forgalom. A szabályokra tesznek nagy ívben, ellenben a dudálás folyamatos. Gyakorlatilag mindenért dudálnak. Jövök, itt vagyok, előzlek, odafigyelj! Bármelyik lehet az ok.

Xunlimen a jelenleg létező két metróvonal kereszteződése, fontos csomópont, a felszínen nyolcsávos utakkal. Bár lámpák vannak, a gyalogosként való átkelés nehézségeit mutatja a felvétel. A minőségért szokás szerint elnézést, de itt az általában felhozott okaim mellett szerepel bónuszként az is, hogy szeretnék még hazatérni. A körültekintetés a zebrán való áthaladásnál is különösen indokolt!





Címkék:kína közlekedés wuhan 2 komment

Liping 2013.11.11. 06:06

Wuhani állatkert

Wuhan állatkertje a város hanyangi részén található, közvetlenül a vízparton, nyugatról a Moshui, míg keletről a Xiaoma tavak partján. Metró egyelőre nem vezet a környékre, ahogy egész Hanyangban nincs, de az épülő, s két részletben, idén illetve jövőre átadásra is kerülő négyes vonal közvetlenül érinti majd. Jelenleg talán legegyszerűbb az egyes metró Chongren állomásán leszállni, s onnan a 622-es busszal megközelíteni. A hatodik megálló, a Dongwuyuan (állatkert) a befutó.

A park bejárata még a Xiaoma tavon túl (vagy innen, ahogy nézzük) fekszik, így elég szép sétával lehet elérni a kifutókat. A chongqinginél lényegesen kevésbé modern helyről van szó. Az állatok nagyobbik része még régi, betonborítású ketrecekben sínylődik, de vannak jelek, hogy ez változni fog. Erre utal több, már kész, új kifutó, s az is, hogy az állatkert egy része le van zárva, s most is épülik.

Ha valaki nem fanatikus rajongó, akkor sokat nem veszt, ha kihagyja ezt az élményt. Se különlegesebb, ritkán fellelhető állatokkal nem kecsegtet a park, se nem igazán szép. Érdekessége viszont a bejárat közelében lévő cirkuszi rész, ahol medvék, majmok, kutyák, de még tigrisek is szórakoztatják a nagyérdeműt. Ízlés dolga, hogy ez kinek mennyire jön be, nekem személy szerint nem, de a kínaiaknak a jelek szerint nem is kicsit.

Zárásként néhány jobban sikerült kép a bentlakókról, s a tavakon át látható Hanyangról.

WP 20131110 018

A bejárat előtt kisebb zsibvásár, a túloldalt épp bontják és magasházakkal épülik tele. A pillér a négyes metrót tartja majd (fenn), az állatker bejárata (lenn)

WP 20131110 021

WP 20131110 029

A Xiaoma tavacska, túlpartokon a város (fenn és lenn)

WP 20131110 030

WP 20131110 031

Kőhajó a tavon (fenn), túlpart és libák (lenn)

WP 20131110 032

WP 20131110 037

További szárnyasok a tavon (fenn), aranyhalak egy kis állatkerti tóban (lenn)

WP 20131110 040

WP 20131110 060

A futómadarak helyét már szépen megcsinálták (fenn és lenn)

WP 20131110 076

WP 20131110 105

Ez még mindig a Xiaoma (fenn), de ez már a nagy, Moshui névre hallgató állóvíz (lenn)

WP 20131110 106

WP 20131110 123

Az elefántok és az orrszarvúak elhelyezése már nem annyira rózsás, de még a jobbak közül való

WP 20131110 128

WP 20131110 137

A medvék is ilyen felemás körülmények közt vannak 

WP 20131110 149

WP 20131110 157

A tigrisek amúgy mutatós helyét műanyag palackok rondítják (fenn), az oroszlánok elhelyezése is rendben van (lenn)

WP 20131110 159

WP 20131110 165

Csak két szem panda él Wuhanban, s ők sem akartak kimenni a szabadba (fenn), a flamingók nagy csapata igazán mutatós (lenn)

WP 20131110 169

A felnőttbelépő 30 yuanbe fáj, a gyerekeknek egy huszas.

Címkék:kína állatkert zoo wuhan 1 komment

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) kína (955) Kína (11) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnám (6) vietnam (66) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása