Liping 2013.06.23. 20:35

Válságban a kínai gazdaság?

Mostanában egyre nagyobb bajokról lehet olvasni a nyugati médiumokban. A fejlődés motorja, Kína lassul, mitöbb hitelválság is jöhet. Mi lehet ezekből az igazság? Mit lehet érezni a mindennapokban?

Mivel a kínai gazdasági mutatók sok esetben nem átláthatóak, így elég nehéz megítélni, mennyire komoly a helyzet. Az kétségtelen tény, hogy a korábban gyakran 10% feletti (és sokszor túlságosan is gyors, emiatt mesterségesen hűtött) éves gazdasági növekedés már nem tartható reálisan, tartósan 7% körüli értékre zuhant.
Az is kétségtelen, hogy a bankok rengeteg rossz hitelt helyeztek ki, ráadásul jelenleg likviditási gondjaik vannak (mivel a lakosság igen nagy része a magasabb hozamokat ígérő, gyakran piramisjáték rendszerben működő kétes alapokba fektetett inkább), s emiatt könnyen padlóra kerülhetnek közülük sokan.

china-gdp.gi.top.jpg

A mérleg másik serpenyőjében még mindig ott van az állam által kezelt hatalmas valutatartalék, így szükség esetén közbe tud avatkozni, ahogy néhány bank esetében tette is az elmúlt időszakban.

A probléma elsősorban még mindig a világ többi részével van, miután válságban Európa, s az USA is épphogy kikecmergett, ez nagyban csökkenti a piacok felvevőképességét, s az eddigi exportorientált növekedés így nehezen tartható, a bővülés lényegesen lassult.

A mindennapok szintjén egyelőre sok jele nincs a problémáknak. Az ingatlanpiaci buborék felfutása miatt az árak az egekben vannak már jópár éve, de a városi munkanélküliség továbbra is alacsony. Az építkezések, beruházások is jól láthatóan jelen vannak, a tipikus kínai kép nehezen képzelhető el a mindenhol fellelhető daruk nélkül.

Nehéz jóslásokba bocsátkozni és nem is szeretnék, de annyi kivehető, hogy az aktuális kínai kormányzat már több mint három évtizede meglehetősen ügyesen menedzseli az ország fejlődését, az eddig felmerült kihívásokra, még ha a jelenlegitől gyökeresen különböző világgazdasági helyzetben is következtek be, sikeresen reagált.
Ha tippelnem kellene, még nem írnám le a helyzetet, s korántsem festenék annyira borús jövőképet, mint a helyzetet elemző szakértők közül sokan.

Aztán lehet, hogy nem nekem lesz igazam, de úgy vélem, Kínára még hosszú ideig a felemelkedés vár.

Címkék:kína gazdaság válság Szólj hozzá!

Liping 2013.06.22. 16:12

Gasztro: A 10 hónap étkei

Szeretek enni, így aztán Kínánál jobb helyre nem is nagyon kerülhetnék. A helyi táplálék annyira változatos, hogy gyakorlatilag még a legfinnyásabb egyedek is találhatnak valami kedvükre valót. Akit meg vonz az ázsiai kaja, az pláne megtalálja a számítását.

Kacsa

Az ízlések eltérőek, én sem lógok ki a sorból, így akadnak étkek, amiket szívesebben fogyasztok. Az itteni lét egyik legjobb húzása a kimeríthetetlen kacsabőség. Ez az otthon sokszor méltatlanul mellőzött szárnyas az egyik legjobb csemege.
Persze el lehet szúrni az elkészítést, a magyaros kiszáradt sültekért én sem vagyok oda, de aki evett már grillezett vagy egészben sült, esetleg pekingi kacsát, az tudja, hogy milyen szaftos és elsőrangú húsról van szó. (A mellet ki is lehet rántani, finom, egyáltalán nem száraz, mint a csirkéé.)

g1.jpg
Ideát a kacsa mindennapos, rengeteg van belőlük, a városokon kívül jól észlelhetőek mindenféle kisebb-nagyobb, sokszor a földekhez hasonlóan felparcellázott vizekben pancsolva. Ahol kacsa van, ott akad kacsatojás is. Ez ízre ugyan megkülönböztethetetlen a tyúktojástól, de szép nagy.

Hot-pot

Ugyan összesen talán ötször került sor rá ezúttal, de a hot-pot mindig is nagy kedvenc marad. A szecsuáni konyha híresen erős, s a hot-pot nevéhez híven ebben próbál jeleskedni.

g3.jpg
Az erőset mindig is díjaztam, így örömmel vetettem bele magam a helyi konyha fogásai közé. A hot-potok közt találtam rá egyetlen egyszer egy tényleg ütős alaplére, amitől jól el is zsibbadt a szám. De persze azért ettem, jól esett. A csípőset kevésbé bíró gyomrúak azért valszeg megszenvednek vele.

Belsőségek

A tanári menzán általában nem voltak rossz fogások, de a szemem rendszerint a pacalra csillant fel. Otthon is bírtam, de az itteni verzió legalább annyira jó. Kicsit ecetes, kicsit erősebb, s többnyire zöldpaprikával találták.

g4.jpg
Előfordult máj is, de azt nem készítették túl jóra, ellenben Mengsiéknél volt szerencsém enni egyszer egy nagyon ízletes verziót is.

Csirkeláb

Otthoni körökben kevésbé divatos, de itt még nassolnivalóként is bevett csemege. Levesben a magyar verziót is szeretem, pörköltként kevésbé.

P1010006

A kínai, snack jellegű végtag kimondottan nekem való. A helyiekhez hasonlóan olykor képes vagyok a buszon bambulva rágni, vagy épp bárhol, ha rámjön.

Burgonya

Tényleg nagyon széles spektrumot felölel az a kör, amit hajlandó vagyok elfogyasztani. Kölyökkoromban ideiglenesen nem díjaztam pár fogást vagy alapanyagot, de aztán ezt kinőttem, s a hazai ételek közül mindent megeszek (még ha nem is ugyanakkora lelkesedéssel).
Ennek ellenére, Kína ide vagy oda, talán lelombozóan fog hangzani, de számomra jobb dolgot még nem fejlesztett ki az evolúció a krumplinál. Mindenféle formában, elkészítésben jöhet, ha egy hónapig csak ezeken a gumókon kellene élnem, nem törne össze a dolog.
Így talán nem olyan meglepő, hogy a legnagyobb mennyiségben magamhoz vett táplálék Fengjieben is a burgonya volt. Eleinte hétvégente készítettem magamnak, később az utcai árusoknál találtam nagyobb darab, kevés olajban pirított verziót, majd a végére az iskolai diákmenza kínálatában szembesültem a legízletesebb, s amúgy az utcaihoz nagyjából hasonló termékkel.

Béka

Hogy azért a végére ne maradjon ki a kötelező kör sem. Kína extrém táplálkozási szokásai kiváló hírértékkel bírnak nyugati körökben, s mindannyian tudjuk, hogy a legendárium szerint a kínaiak élő majmok agyvelejétől kezdve (ez amúgy az urban legends kategória) a kutyákon át mindent megesznek. A kutyahús valóban szerepel az étlapon, de korántsem annyira elterjedt és mindennapos, mint azt Európából elképzeljük.
Az is igaz, hogy Kanton (Guangzhou) környékén több kevésbé megszokott étel kerül a tányérra, de még arrafelé is főleg az otthon kínált állatokat fogyasztja a népek zöme.

WP_20130606_006.jpg
Magam még mindig nem ettem kutyát, s kulturális beidegződések miatt valószínűleg nem is fogom soha kipróbálni, az egyetlen furább hús, amit megkóstoltam ezúttal, a xianningi kiruccanás alatt betolt béka volt. Ami, mint akkor írtam, teljesen csirkeízű. És jó, akárcsak a kínai kaják túlnyomó többsége. Így aki itt jár, annak csak azt tudom tanácsolni, hogy egyen minél többet és minél többféle ízt próbáljon ki. Megbánni nem lehet!

Címkék:kína gasztro Szólj hozzá!

Liping 2013.06.21. 20:10

Egy év tanulsága - 2.

Ez a majdnem egy év rám sem volt hatás nélkül, sok dolgot másképp teszek, látok, érzek most, mint mielőtt elvállaltam ezt a munkát. Mondhatni, Fengjie kissé megváltoztatott.

A teljesen triviálisnak mondható dolgokon felül, amelyek ha tetszik, ha nem, megváltoztak az életemben - itt arra gondolok, hogy a helyi lehetőségek sok szempontból szűkebbek vagy másmilyenek, mint otthon -, a karakterem sem vészelte át konzervált állapotban ezt az időt.

Korábban sosem szerettem sok ember előtt beszélni, határozottan feszélyezett az ilyen szituáció. Itt kapásból bedobtak a mély vízbe, s ma már elárulom, hogy az első néhány óra alatt erősen izgultam, olykor talán kissé remegtem is.
Miután azért az alá- és fölérendeltségi viszony itt még elég egyértelmű az osztályteremben, így már csak emiatt is könnyebb volt magabiztosabbá válni. Kb. 2 hét után már beállt teljesen ez az állapot, s mostanra kevés természetesebb dolgot tudok elképzelni annál, mint hogy bemegyek 80 ember elé, s leadom az anyagot. Mitöbb, még jól is érzem magam ebben a szerepben, az egész nagyon adja magát.

Az itteni munka el is kényelmesített. Nem mondhatnám, hogy odahaza bele kellett volna rokkannom az aktuális munkakörömbe, de kétségtelenül ott kellett lenni, s az átlag földi halandókhoz hasonlóan alig volt szabadidőm. Ez persze felnőttkorban természetes, kevés szerencsés esettől eltekintve ez a dolgok rendje.
Itt viszont sikerült azok közé a kevés szerencsések közé kerülnöm, s gyakorlatilag nulla terhelés mellett (heti 14x40 perc) kényelmes, megbecsült életet élveznem. Talán nem kövez meg senki, ha elárulom, ezek után igazán nagy késztetést nem érzek arra, hogy visszamásszak a mókuskerékbe.

Változott a hazához való hozzáállásom is. Egy korábbi bejegyzésben már említettem, hogy mindig is messze állt tőlem a nacionalizmus, s a magyarságom sem kelt bennem semmiféle büszkeséget, csupán egy tény, ennek ellenére sosem vágytam rá, hogy elhagyjam az országot huzamosabb időre, vagy hogy esetleg máshol telepedjek le. Olyan amilyen, de az enyém, valahogy így voltam vele.
Az itteni 10 hónap alatt furcsa módon azonban egyáltalán nem jelentkezett semmiféle honvágyam, mitöbb, egyáltalán nem kelt bennem jó érzéseket, hogy haza kell menni. Család, kedves, barátok és az étel egy része hiányzik, de maga az ország kicsit sem. Hogy miért van így, ezt nem tudom megmondani, s lehet hogy több idő, vagy esetleges itteni kellemetlen tapasztalatok esetén nem így éreznék, de most ez a helyzet.

Hogy kevésbé komoly dolgokról is szóljak, felszedtem pár berögződést is. Kánikulában esernyővel lófrálok, rendszeresen eszek levest, már megeszem és bírom a kínai virsliket is, pedig eleinte borzalmasnak tűntek, hogy csak párat említsek.
Aztán vannak nyelvi beütések is, amikről képtelen vagyok leszokni, akármilyen nyelven is fejezem ki magam. Ha valamire helyeslek, bólogatok, arra már csak az "en" jön a számra, kérdésnél meg benyögök egy "a"-t, ami elég vicces, ha épp a családdal skypolok.
A helyi dialektusban használt yaode-ről (másutt haode) és moni-ról (másutt shenme) meg már ne is beszéljünk, persze Xianningben is folyamatosan korrigálnom kellett őket, mert elsőre csak a szecsuáni verzió gurult ki a torkomon.

Hiába, Fengjie azért hagyott nyomokat.

1 komment

Liping 2013.06.19. 15:51

Munkanélküliség hőségriadóval

A jelek szerint erre a kis időre már nem akarnak terhelni, mert a héten már nem lesznek órák. Az oka a hőség amúgy, jelen állás szerint mindössze két munkanap választ el fengjiei karrierem végétől: jövő hét hétfő és kedd.

Az idő borzalmas, ma este 9-kor mentem csak ki a kantinba némi táplálékért, s az 50 méteres táv alatt erősen gondolkodtam, hogy ez lesz a vég. A hatalmas meleg mellett óriási a pára is, tényleg meg lehet dögleni odakinn.

Most már csak abban bízom, hogy erre a pár napra felkészültek a szolgáltatók is, s a minden bizonnyal tetemesen megugró áramfogyasztás nem okoz kimaradásokat. Fene nagy kiszúrás lenne ebben a kohóban izzadni.

Címkék:kína időjárás fengjie Szólj hozzá!

Liping 2013.06.18. 04:25

Kánikula

Most már egy jó ideje közel negyven fokok vannak itt, s egyre csak fokózódik majd. Chongqing és környéke Kína nevezetes három katlanjának egyike (hogy pozitív döntés esetén se maradjak ki a jóból, Wuhan is az egyikük), nyaranta gyakorta tikkasztó hőséggel.

Itt benn a szobában nem kimondottan zavar, mert van légkondi, s a múlt héten nem volt munka sem, így megtehettem, hogy csak este, 30 fokban hagytam el a lakást némi tápanyagbeszerzés céljából, ezen a héten azonban már nem vagyok ilyen szerencsés.

Az osztálytermek még elviselhetők, mert van valami hűtés, de a szabad ég alatt meg lehet dögleni. Ma már én is arra vetemedtem, hogy esernyővel mászkáljak (idomul az ember). A lebarnulás nem igazán érdekel, de tény, hogy az ernyő keltette árnyék egészen hatásos. A helyiek is azzal rohangálnak persze, de ez nem újdonság.
A legyezők sem mentek még ki a divatból, néhány yuanos vackom már nekem is van, sokat ugyan nem ér, de legalább ad valami illúziót.
Itt a hegyen még egész jó is az idő, lenn a belvárosban még rosszabb. S tegyük hozzá: még a belváros is 600 méterre fekszik a tengerszinttől.

fjtq.jpg

Kíváncsian várom majd az otthoni időt. Az eddigi hidegek után tutira kifogok egy negyven fokos nyarat. Csak hogy ne legyen már olyan jó.:)

Címkék:kína fengjie időjárás. Szólj hozzá!

Liping 2013.06.18. 04:10

Alakot ölt

Úgy néz ki, mostanra elnyerte végleges magasságát az új szárny. Készen még nem tudom igazán elképzelni, de a váza már összeállt, valami ilyesmi lesz majd, ha elkészül.

WP_20130618_001.jpg

Címkék:kína középsuli fengjie Szólj hozzá!

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) kína (955) Kína (11) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnám (6) vietnam (66) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása