Liping 2013.01.05. 18:52

Haditerv

Közben kezd kirajzolódni az expedíció. Még két tanítási hetünk van hátra a félévből, aztán 21-23. közt a gyerkőcök a szemeszter végi záróvizsgáiknak gyűrkőznek neki. Ezek eredményét hirdetjük ki 24-én, s onnantól kezdetét veszi téli szünet.

A terveim alapján még aznap délután buszra szállok Wanzhouig, a szomszédos járás központjáig, ugyanis az a legközelebbi vasúti megálló. A vasút lényegesen olcsóbb, mint bármi más. A vonatok változó színvonalúak, az új típusú szerelvények magasan überelik a nyugati szintet, egyik-másik hiperszuper vasút a technológia élvonalába tartozik.
Ezek az új vonatok azonban elég drágák is, a hagyományosakhoz képest mindenképp, úgyhogy én maradok a jó bevált "fapados" verzióknál. Lassabban döcögnek, s nem is olyan szépek a szerelvények, de időm épp akad elég, s Magyarországon szocializálódtam, nem kötöm fel magam, ha nem ezüstkanállal tolom a számba a mesterséf specialitását a büfékocsiban.

Wanzhouból az éjjel három óra felé induló olcsó vonattal döcögök be Chongqingba, kb. 9-re. Ott a tervek szerint pandázom egy keveset majd, hogy aztán este 6-kor Kunming felé vegyem az irányt.
Ez már egy fokkal hosszabb szakasz lesz, a kinézett vonat 25 óra alatt nyomja le a távot, de ez semmi a Munkács-Szimferopol vonal 32 órájához képest. Ez utóbbit volt szerencsém jópárszor bejárni, ugyanis valami beütés folytán nagyon szívesen nyaralok a Krímen. Megvan a hangulata, s az oroszom csiszolásához is mindig jól jön.

Kunmingban pár óra várakozás lesz, s onnan még aznap este felszállok a Lijiang felé tartó közel 600 km-es szakaszra, másnap reggelre érek be majd.

Lijiang egy csodaszép városka Dali közelében. Mellette döntöttem Xishuangbanna helyett. Így nem lesz ugyan vadelefántnézés, de Lariam sem. Szintén Lijiang mellett szól, hogy mivel vasúton megközelíthető, a nagyjából hasonló távú út Kunmingból kevesebb mint feleannyiba kerül, mint a busz Banna felé.

Lijiangban 3-4 napot gondoltam eltölteni, aztán visszafelé megállok Daliban és Kunmingban is egy-egy napra. A terv ezen része még képlékeny egy kissé, de még van egy kevés időm pontosan kidolgozni.
Azt se találtam még ki, hogy Kunmingból egyenesen visszainduljak Chongqing felé, vagy tegyek egy kitérőt Chengduba, s majd onnan.

Vázlatosan egyelőre ennyi állt össze, ha ötletetek van, azt szívesen veszem, bár nem ígérem, hogy értő fülekre talál.
És végül egy kis térképszerűség az eddigiek alapján. Az új gépre még nem raktam fel a Corel Drawt, úgyhogy jobb híján érjétek be a painttel. Vacak, de az infókat tartalmazza:

Untitled.png

A csillag Fengjie, az alsó nyíl helyén van Lijiang, s visszafele a nyilas a kitérő Chengdu és onnan Chongqing felé.

Címkék:kína útiterv téliszünet 3 komment

Liping 2013.01.04. 15:31

Hideg

Cudarodik az idő, még hó is esett ma. Bár ezt így talán túlzás kijelenteni, de annyi tény, hogy pár pihe szállingózott vagy egy 10 percen át, de azonnal el is olvadt, nyoma sem volt igazán.

Csináltam egy videót is róla a telefonommal (csak hogy még rosszabb legyen a minőség), de nagyon nehezen fedezhető fel rajta, hogy hullik valami. Azért megosztom veletek.
És úgy döntöttem, valószínűleg Yunnanba megyek majd a szünetre.

----


Az indavideó is megjavult közben szerencsére.

Címkék:kína fengjie 6 komment

Liping 2013.01.03. 14:08

Angoltanárkodni Kínában

UPDATE: (2016. március 25.)

A kínai döntéshozók jelentős szigorításokat vezettek be a külföldi tanárok alkalmazása terén. Ez alapján több tartományban is gyakorlatilag lehetetlenné vált a nem anyanyelvű tanárok számára a munkavállalás. A szabályozási környezet átvétele eltérő az egyes provinciákban, de számítani lehet rá, hogy előbb-utóbb majdnem mindenhol kifejti a hatását (hacsak idővel nem alakulnak majd ki kiskapuk, de erre nincs garancia).
A privát (nyelv)iskolák hivatalosan más munkakör betöltéséről szóló szerződésekkel alkalmanként megkerülik a szabályozást, de az állami intézmények esetében ez nem megoldható.
Ha mindenképp állami iskolában gondolkodsz, úgy a lehetőségek köre nagyban szűkült, s különösen releváns Kínában eltöltött munkavégzési tapasztalat nélkül kifejezetten rosszak az esélyek.
Fontos tudni, hogy az új gyakorlat általában engedi a nem anyanyelvi tanároknak is a tanítást, amennyiben diplomájukat az USA-ban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy a Dél-afrikai Köztársaságban szerezték. Hogy az angol anyanyelviekkel azonos megítélésük meddig marad meg, szintén bizonytalan.

____________________________________________________________

 

 

Az elmúlt hetekben megsűrűsödtek a munkavállalást érintő megkeresések, segítségkérések. Bár szívesen adok tanácsokat, kicsit fárasztó mindenkinek külön-külön leírni, így inkább összehoztam ezt a kérdek-felelek posztot, s a továbbiakban ezt ajánlom az érdeklődők figyelmébe. Ha az átolvasást követően még felmerül néhány kérdés, azzal nyugodtan bombázhattok.
-----

-------
Van esély Kínában angoltanárként dolgozni?
Van. Az egész ország angolul tanul, elkél a tanerő.

-----------

Milyen képesítésre van hozzá szükségem?
Ez munkahelyenként eltérő lehet. A diplomát (nem feltétlenül tanári szakirányút) megkövetelik, s gyakran feltétel a TESOL, TEFOL, ESL, stb. bizonyítvány is. Ezek olyan papírok, amelyek igazolják, hogy tudsz angolt tanítani, tanfolyam és vizsga után juthatsz hozzájuk.

-----------

Nem baj, hogy magyar vagyok?
De, az esetek nagy részében baj. Több tartományban rendkívül szigorúan veszik a külföldi tanárok alkalmazását, s csak olyan jelölteknek adnak munkavállalási engedélyt, akik valamelyik angol anyanyelvű országból rendelkeznek útlevéllel. Az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Írország, Ausztrália és Új-Zéland mellett itt-ott még a dél-afrikai állampolgárság is nyerő lehet.

-----------

Szükséges tanítási tapasztalat?
Általában 1-2 éves tapasztalatot várnak el.

-----------

Nem beszélek kínaiul. Ez gond?
Nem, ez egyáltalán nem gond. Ha angolt tanítani vesznek fel, akkor az a fő, hogy ez utóbbi nyelvet beszéld. Ez tulajdonképpen még előnyös is, hiszen csak ezen a nyelven tudsz a diákokkal kommunikálni. 

-----------

Hol lehet tanítani?
Vannak álláshelyek az állami és a magániskolákban is, ezeken túl van lehetőség nyelviskolákban vagy magánóvódákban is tanítani.

-----------

Szerinted melyikbe érdemes menni?
Szerintem az állami vagy normális oktatási rendszerű magánintézményekbe. Ezekben kevés, 10-20 órád lesz, s elég jó eséllyel nem is vágnak át. 

-----------

A többi helyen átvágnak?
Ezt így nem jelenteném ki, de több rá az esély. Továbbá jó eséllyel számíthatsz heti 40+ órás munkaidőre, esetenként fizetésvisszatartásra vagy épp arra, hogy a téli szünet alatt nem kapsz egy fillért sem.

-----------

Szabadság van arrafelé?
Az állami iskolákban jár mindenféle juttatás, s durván 2 hónap szünet egy tanév során. Ha több évig maradsz, akkor értelemszerűen még két hónap nyári szünet is, s mindez fizetett.

-----------

Mennyit lehet keresni?
Ez nagyon változó. Úgy 4000 yuantól indul, egy-két helyen elmehet 15-20e yuanig is. Átlag 4-8e yuan kihozható.

-----------

És mennyi kell, hogy egy hónapban megéljek?
Ez nagyban függ az igényeidtől, s attól, hogy hova kerülsz. A nagyvárosokban a szolgáltatások drágábbak, ha nem intézik a lakhatásodat, akkor a megfelelő színvonalú lakás bérlése is sokba kerülhet. Ha feltételezzük, hogy kapsz elhelyezést, amiért nem kell fizetned,s mindemellett nem kell fizetned az utazásért (mert az iskola területén vagy közel vagy), s nem is szórod a pénzt két kézzel, akkor havi kétezer yuanból egész biztosan kijössz, nekem itt ezerből is sikerült már.

-----------

Olcsóság van?
Alapvetően igen. A tejtermékek és az importcikkek drágák lehetnek, de majdnem minden más olcsóbb mint odahaza. Sokszor nagyságrendekkel olcsóbb. Az élelmiszer tekintetében átlagosan felezheted az otthoni árakat.

-----------

A fenti végzettségeim nincsenek meg. Akkor nem is érdemes megpróbálnom?
A default hátrány (magyarság) mellett s egyik-másik feltétel nem teljesülése esetén is érdemes megpróbálni. Nem veszthetsz vele semmit, s mivel hatalmas a kereslet, így is sikerülhet. Ez esetben persze nem biztos, hogy te válogathatsz, s ne is a 20e yuant célozd be keresetnek. Ugyanakkor 4000 yuanból is könnyedén meg lehet élni, s félre is lehet rakni a felét.
-----------

Mennék, de hol keressek állást?
Rengeteg oldal van a weben, de ha lusta vagy rákeresni, itt van mindjárt három:

http://www.teachergig.com/jobs/china
http://www.eslcafe.com/jobs/china/
http://www.horizoneslchina.com/

-----------

Nekem kell megvennem a repülőjegyet?
Odafelé egész biztosan. Amúgy az állásajánlatok zöme tartalmaz több-kevesebb repülőjegy-visszatérítést. Van, hogy az egészet fizetik, van hogy csak visszafelé, s ugyancsak előfordul, hogy egy fix összeget kap a tanerő a szerződés teljesítésekor.

-----------

Milyen papírokra lesz szükségem?
Ahhoz, hogy Kínábn dolgozhass, munkavállalási vízumot ("Z" vízum) kell igényelj valamelyik külképviseleten. Hogy ezt megtehesd, a kínai munkaadódnak be kell szereznie pár papírt, amiket elküld hozzád. Ilyenek a munkavállalási engedély és a meghívólevél. Ezeket a tartomány megfelelő hivatalában intézi a munkaadó, s hogy beszerezhesse számodra, jópár iratot, igazolást fog tőled kérni. Érdemes a procedúra legelején tisztázni, pontosan mi kell, ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy egy több napos vagy hetes rohangálással járó tortúra vár még rád. Ami kellhet: a diploma másolata, erkölcsi bizonyítvány, ajánlólevél, megfelelő formátumú önéletrajz, a munkaszerződésed aláírva beszkennelt példánya, orvosi vizsgálat (konkrét hivatalos formanyomtatvány, a háziorvos kitölti kb. 8ezer forintért) s az ehhez kapcsoló egyéb eredmények beszerzése, úgymint HIV-teszt, tüdőszűrés, EKG. Ezekről az intézmény jobb esetben tájékoztat, máskülönben nem tudnak engedélyt szerezni.

---

Mire érdemes odafigyelni?
A kínai munkaerőpiac rendkívül védett. Kerüld az olyan ajánlatokat, ahol arra bíztatnak, hogy menj ki turistavízummal, s majd ott intézkednek. Ez szinte minden esetben illegális munkát jelent, ami, ha kiderül, kitoloncolással és akár az országból való kitiltással jár együtt.
Ha konkrét ajánlatot kapsz, légy alapos, s kérdezz rá mindenre időben, beleértve a legtriviálisabb dolgokat is. Ha adnak lakást, kérdezz rá a rezsire (mennyi, kinek kell fizetnie). Tisztázd, hogy a fizetés nettó vagy bruttó, mi lesz az egészségbiztosításoddal, mi van, ha esetleg beteg vagy. Amíg a különböző papírok beszerzése zajlik, az heteket (úgy kb. 2 hónap) fog igénybe venni, úgyhogy menet közben sok kérdés eszedbe juthat. Ezeket ne habozz az összekötődnek feltenni majd.

-----------

Mi van, ha még így is maradt kínzó kérdésem?
Írd meg szépen nekem, s majd megválaszolom, ha tudom.

Címkék:kína tanítás kisokos 39 komment

Liping 2013.01.02. 12:01

Nyugis punnyadás

Ez a hét a pihenésé, nem igazán történik semmi. Pénteken azért már lesz órám, de addig az édes semmittevés zajlik.
A kölykök zöme hazament, de azért néhány diák maradt. Az ő szüleik feltehetően valahol a tengerparton melóznak, s más családtagjuk meg talán nincs is, így marad a kollégium. Elég sok házit kaptak amúgy, így annyira azért nem lógathatják a lábaikat.
Maga az újév teljesen csendben zajlott, mintha egy teljesen szokványos nap lett volna. A tüzijáték őshazájában nem utalt semmi arra, hogy bármi ünnepelni való lenne. Majd ha jön a holdújév...

Bár január 1. és 2. munkaszüneti napok, a többi ünnepnaphoz hasonlóan ez nem nagyon hatja meg a kereskedelem résztvevőit: minden bolt, legyen az kicsi vagy nagy, ugyanúgy üzemel. Leállás náluk egyedül majd az "igazi" újév környékén várható, akkor viszont napokra, kis üzletek esetében akár 1-2 hétre is. Érdemes lesz majd előtte feltankolni.

A sulibejárat személyzete viszont takaréklángon nyomul, tegnap beletelt jó 10 percbe, mire sikerült a bevásárlást követően bejutnom. Máskor nem nagyon zárják a kaput, de mivel alig van itt valaki, kicsit elkényelmesedtek. Az egy hónapos téli szünet alatt tutira lesz még ilyen közjáték, hisz' én leszek a kampusz egyetlen lakója. A gyerekeknek még akkor is haza kell menniük, ha amúgy nem ragaszkodnának hozzzá, bár kétlem hogy lenne olyan elvetemült, aki maradni akarna.
Egyelőre nem tudom még, mit fogok csinálni. A falusi látogatás ugyan pár napra kínál programot, de a fennmaradó időben lehet hogy elutazom valamerre. Yunnannal vagy Myanmarral szemezek, februárban is kellemes az idő (különösen az utóbbiban), s kimondottan jó helyek. Myanmarba viszont kéne vízum, s egyedül amúgy se tudom, mit kezdjek ott, burmaiul se értek. Ott délen a malária is valós veszély, viszont a Lariamot jobb lenne elkerülni. 
Sajnos Yunnan szubtrópusi - s igazán érdekes - területei is kockázatosak ebből a szempontból, úgyhogy a vége lehet az lesz, hogy maradok itt. Egy látogatás a chongqingi állatkertben akkor is be fog játszani azért, ha más nem. Régen láttam pandamacit.

Címkék:kína téliszünet középsuli fengjie 11 komment

Liping 2013.01.01. 13:53

Metróboom - kiegészítés

December 30-án még Shanghai is avatott, két vonalat is meghosszítottak. A 9-es vonal egy új 6.5 km-es szakaszt kapott, a 13-as pedig 8.5 km-eset.

A bolygó legkiterjedtebb metróhálózatának térképe manapság így fest. A szaggatott részek épülőben vannak.

shanghai-full-map.png

Nagyban katt ide: LINK

Címkék:kína metró shanghai 34 komment · 1 trackback

Liping 2013.01.01. 09:53

BUÉK

Először is boldog újévet kívánok kitartó olvasóimnak. Ahogy az ilyenkor szokás, összegezzük kicsit az elmúltat.

Immár több mint négy hónapja Fengjieben leledzem, s amennyire győzöm az iramot, igyekszem szorgalmasan posztolni is. A blog indulása óta ez a 88. bejegyzés, ami az új esztendőre csupa jót ígér. A nyolcas a szerencseszáma a kínai népnek, s hogy így duplán van jelen, ez különösen kedvező előjelnek ígérkezik. Eskü alatt vallom, hogy a véletlen műve.

Bár kezdetben egész kevéske olvasó látogatott ide, a helyzet azóta fokozódott, s számtalan ismeretlen ismerőssel lettem gazdagabb. A kezdeti 1-2 letöltés után mostanra stabil 60-70 fő néz be napi rendszerességgel, s a lapletöltések száma is száz fölötti.

A blog kiérdemesült három index címlapra is, ami azt hiszem, az oldalam jellegéből adódóan nem is hangzik annyira rosszul.

Törzskommentelő gárdánk is lett, rudai gyerek, Arthuro, elköltözött, zebrina, Ahmet, mézes tenyér, mbraun gyakorta örvendeztet meg hozzászólásaival (ha valakit kihagytam, tessék reklamálni, nem szándékos). A kitartó kommentelésre ezek után is buzdítanék, különösen a csendben meglapuló olvasók körében, hiszen ez adja az igazi sikerélményt.

Végül pár érdekes adat. Egy ideje rengeteg keresési találatot kapok különböző számsorokra, pl. 1356943427396, amit nem tudok mire vélni. Mobilszámnak hosszú, s eleve nem tudom, miért kerülök az eredmények közé.

S a szokásos - érdekes további keresőszavaink idén:

sex és pornö falun,
- ha egy 13 éves fiúnak tetszik egy lány,
Vigyázz+mert+egyszer+még+erre+ébredsz,
- pin* megnyuzva.

Még egyszer kellemes új esztendőt!

Címkék:blog kína évzáró 13 komment

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) Kína (11) kína (955) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnám (6) vietnam (66) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása