Liping 2013.05.04. 15:39

Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.

Talán az otthoni gazdasági helyzetnek köszönhető, de a munkavállalással kapcsolatos megkeresések továbbra sem szűnnek, s ahogy ismertebb lesz a blog, még inkább kapom a leveleket. Az Angoltanárkodni Kínában bejegyzés is különösen népszerű, de amíg abban valami nagyon kezdetleges kisokost próbáltam összerakni, itt most a mindennapokról írnék pár szót.

Előljáróban fontosnak tartom leszögezni, hogy az itteni élet milyensége nagyban függ attól, hogy hova kerül az ember. Fengjienél kevésbé frekventáltabb helyeken külföldi angoltanárok már tényleg elvétve fordulhatnak elő, így nyugodt szívvel tekinthetjük ezt az egyik végletnek.  Az elég könnyen belátható, hogy égbekiáltó ellentétek húzódnak meg egy nyolcvanezres kisváros és mondjuk a kozmopolita Shanghai világa között. Néhány séma azért univerzálisnak tekinthető.

Ilyen például, hogy ha valaki (kínai) nyelvtudás nélkül érkezik, arra számítania kell, hogy a helyiek angoltudása néhány egészen kivételes egyedet leszámítva csapnivaló. De olyan szinten az, hogy ez lényegében minden érdemi kommunikációt meggátol, max. arra jó, hogy egy kiadós, vért izzadós rövid csevej során útbaigazítást kérjen az ember, de még ennek sikere sem garantálható. Nagyvárosokban ez kiküszöbölhető azzal, ha külföldiekkel áll kapcsolatban az idekeveredő hasonszőrű, de azért a mindennapok során nem is kis nehézséggel járhat, ha minden ügyes-bajos, helyiekkel való kommunikációt igénylő feladathoz segítséget kell kérni.

Ugyancsak problematikus lehet az étkezés. Bár a kínai kaja nagyon jó és változatos, az ízlések eltérőek, s sokaknak nem jön be. Ez még kevésbé lenne kellemetlen, de nyugati ételekhez jutni meglehetősen körülményes. Itt megint jobb helyzetben vannak a nagyvárosokban munkát vállalók. Ezekben általában van annyi külföldi, hogy megéri rájuk építeni egy-egy importcikkeket forgalmazó boltot vagy nyugati receptekkel operáló pékséget. Ezek azonban nem nevezhetőek pénztárcabarát helyeknek. Vannak nyugati éttermek is, hasonlóképp nem túl olcsóak.

Ha az ideutazó facér, Kínában biztosan nem fog unatkozni. Bár egyre több a külföldi, az ország közel másfélmilliárdos népességéhez képest elenyésző számban fordulnak elő. Ennek megfelelően a nyugatiak egzotikuma garantálható, s így aztán bőven akadnak helyiek, akik alig várják, hogy közelebbi ismeretségbe kerüljenek velünk.

Ha a külföldi még sosem járt Kínában korábban, úgy a kultúrsokk hatása egészen biztosan nem fogja elkerülni. Kína, bár fejlődik ezerrel, s a metropoliszok egy része hipermodern, nagyon hamar észre lehet venni, hogy még ezekben is - nyugati szemmel - áldatlan állapotok uralkodnak. A kivitelezések többnyire gyatrák, majdnem mindent chabuduo raknak össze, s a helyieknek különleges érzékük van ahhoz, hogy mindent pillanatok alatt lelakjanak, összerondítsanak. A viselkedési szokások, normák is gyökeresen eltérnek, minden kampány ellenére a kínaiak köpködnek, böfögnek, orrot túrnak, vagy amihez épp kedvük van. A privát szféra fogalmát sem igazán ismerik, hangoskodnak, lökdösődnek, tolakszanak. Ezzel szembesülni, pláne egy nagyobb településen, ahol tömeg (valódi tömeg, akkora, amit otthon el nem tudunk képzelni) van, elsőre nehezen megemészthető, s hosszabb távon is nehéz megszokni.

El kell fogadni a kapcsolatok felületességét is. A külföldi kuriózum, s mint ilyen, nagyon érdekes. A külföldivel ismerkedni, barátkozni nagyszerű móka, amit aztán el is lehet mesélni másoknak. Akinek kevés tapasztalata volt még kínaiakkal, azoknak meg kell tanulniuk, hogy miképp kezeljék ezeket a nyomulásokat. Bármennyire is jó fejnek tűnik valaki, úgy minimum 90% esély van rá, hogy max. egy-két héten belül rádun. Lehet, hogy addig a legjobb barátodnak tűnik, elvisz mindenhová, folyamatosan megvendégel, költ rád, s egyáltalán nem használ ki, de egyszer csak mintha elvágták volna. Eltűnik, nem lesz többé elérhető, nem ér rád. Eleinte nehéz ezt megszokni, de ha mi sem vesszük őket túl komolyan, úgy nem lesz a dologból sértődés.
Akik kitartanak, ők viszont nagyon jó barátokká válhatnak, akikre mindig számíthatsz.

(folyt. köv.)

Címkék:kína angoltanítás mireszámíthat 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://szecsuan.blog.hu/api/trackback/id/tr135280830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Drizari 2013.05.04. 19:56:23

Nincs szándékomban Kínában állást vállalni, a nyelvet se beszélem, ennek ellenére kimondottan élénk érdeklődéssel olvasom az írásaidat.
Ritka, aki vadidegeneket, még ha azok a honfitársai, ilyen szerteágazó aprólékos tanácsokkal látna el.
Talán a példád egyre többen fogják követni.

A blogról

Szecsuán és Hubei tartományok és egy rövid sivatagi kitérő után Hongkong szomszédságában, Shenzhenben él és munkálkodik Veve, aki továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Facebook

Utolsó kommentek

  • Liping: @sellőlány: A tipikus, jávai Indonézia nem annyira vonz, ha magamtól mennék, a Fűszer-szigetek, Borneó, Celebesz, hasonlók érdekelnének jobban. Ha megyünk Balira, az úgysem a kirándulásról fog szóln... (2017.07.21. 16:18) Munka előtti megbeszélés
  • Liping: @sellőlány: Megy majd az email, ha hazaértünk. Amúgy Amy nem kiemelkedő, a kiejtése jobb, mint a többieké, de mindegyikük képes ezekre a feladatokra. Ügyes ő persze, de nem lehet az extra képességei... (2017.07.21. 15:36) Egy nyelvsuli, ahol egészen biztosan nem fogok tanítani
  • sellőlány: Bali nem tipikus Indonézia, de busszal át lehet menni Javára, ami viszont tipikus - Borobudur, Bromo, Yogyakarta ("Yogya") megér egy kanyart. Vannak szervezett körtúrás minibuszok is elég jó áron, ... (2017.07.17. 21:24) Munka előtti megbeszélés
  • sellőlány: Rettenet, ezt a stílust én sem értettem sosem. Sem anya-, sem idegennyelven. Úgy hívom, affektálós anyukahang. :-) Amy cuki lehet és valóban ügyes. Elküldöd a videót? (2017.07.13. 21:20) Egy nyelvsuli, ahol egészen biztosan nem fogok tanítani
  • Liping: @DFK: Bocs, nem vettem észre, hogy címlapra került a bejegyzés. 7700 yuan kb. 325e Ft. A lakhatás nagyvárosokban drága lehet, Shenzhenben pl. minimum 3000 yuannel számolni kell rezsivel, s akkor még... (2017.06.26. 16:23) Mennyit lehet keresni a tanítással Kínában?
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (44) állatkert (5) árak (5) áram (7) bangkok (18) bankolás (14) béka (8) beteg (16) blog (32) borneó (10) budapest (5) changsha (11) chongqing (26) dalian (8) diákok (63) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (201) eső (6) fengjie (193) férj (6) feszkó (8) fősuli (68) fűtés (6) gasztro (84) guangzhou (7) határ (9) hazatérés (13) hazaút (13) hétvége (10) hideg (5) (6) hongkong (19) hubei (6) hülyeveve (8) időjárás (11) internet (6) kaja (62) kampusz (16) karácsony (8) katar (17) képek (7) Kína (11) kína (867) kína tartományai (6) kirándulás (12) komment (6) kórház (6) kota kinabalu (16) középsuli (36) közlekedés (11) krabi (11) ktv (7) lakás (8) lakhatás (12) laptop (6) magyarország (14) malajzia (33) melakka (6) metró (22) moszkva (5) munka (74) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nyár (5) nyaralás (5) nyelvsuli (22) oroszország (5) pattaya (7) peking (15) pénz (7) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (6) sabah (11) sanya (15) shanghai (8) shenzhen (119) suli (6) szingapúr (11) szünet (10) tanítás (37) tavasz (5) teknős (7) tél (7) thaiföld (50) tianjin (5) tibet (5) ügyintézés (13) újév (5) ünnep (8) urumcsi (6) utazás (112) vacsi (5) város (16) vasút (10) vendégposzt (9) virágelvtárs (9) vizsga (31) vizsgáztatás (6) vízum (6) vonat (9) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (183) xianning (176) xinjiang (25) Címkefelhő