Liping 2013.01.03. 14:08

Angoltanárkodni Kínában

UPDATE: (2016. március 25.)

A kínai döntéshozók jelentős szigorításokat vezettek be a külföldi tanárok alkalmazása terén. Ez alapján több tartományban is gyakorlatilag lehetetlenné vált a nem anyanyelvű tanárok számára a munkavállalás. A szabályozási környezet átvétele eltérő az egyes provinciákban, de számítani lehet rá, hogy előbb-utóbb majdnem mindenhol kifejti a hatását (hacsak idővel nem alakulnak majd ki kiskapuk, de erre nincs garancia).
A privát (nyelv)iskolák hivatalosan más munkakör betöltéséről szóló szerződésekkel alkalmanként megkerülik a szabályozást, de az állami intézmények esetében ez nem megoldható.
Ha mindenképp állami iskolában gondolkodsz, úgy a lehetőségek köre nagyban szűkült, s különösen releváns Kínában eltöltött munkavégzési tapasztalat nélkül kifejezetten rosszak az esélyek.
Fontos tudni, hogy az új gyakorlat általában engedi a nem anyanyelvi tanároknak is a tanítást, amennyiben diplomájukat az USA-ban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy a Dél-afrikai Köztársaságban szerezték. Hogy az angol anyanyelviekkel azonos megítélésük meddig marad meg, szintén bizonytalan.

____________________________________________________________

 

 

Az elmúlt hetekben megsűrűsödtek a munkavállalást érintő megkeresések, segítségkérések. Bár szívesen adok tanácsokat, kicsit fárasztó mindenkinek külön-külön leírni, így inkább összehoztam ezt a kérdek-felelek posztot, s a továbbiakban ezt ajánlom az érdeklődők figyelmébe. Ha az átolvasást követően még felmerül néhány kérdés, azzal nyugodtan bombázhattok.
-----

-------
Van esély Kínában angoltanárként dolgozni?
Van. Az egész ország angolul tanul, elkél a tanerő.

-----------

Milyen képesítésre van hozzá szükségem?
Ez munkahelyenként eltérő lehet. A diplomát (nem feltétlenül tanári szakirányút) megkövetelik, s gyakran feltétel a TESOL, TEFOL, ESL, stb. bizonyítvány is. Ezek olyan papírok, amelyek igazolják, hogy tudsz angolt tanítani, tanfolyam és vizsga után juthatsz hozzájuk.

-----------

Nem baj, hogy magyar vagyok?
De, az esetek nagy részében baj. Több tartományban rendkívül szigorúan veszik a külföldi tanárok alkalmazását, s csak olyan jelölteknek adnak munkavállalási engedélyt, akik valamelyik angol anyanyelvű országból rendelkeznek útlevéllel. Az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Írország, Ausztrália és Új-Zéland mellett itt-ott még a dél-afrikai állampolgárság is nyerő lehet.

-----------

Szükséges tanítási tapasztalat?
Általában 1-2 éves tapasztalatot várnak el.

-----------

Nem beszélek kínaiul. Ez gond?
Nem, ez egyáltalán nem gond. Ha angolt tanítani vesznek fel, akkor az a fő, hogy ez utóbbi nyelvet beszéld. Ez tulajdonképpen még előnyös is, hiszen csak ezen a nyelven tudsz a diákokkal kommunikálni. 

-----------

Hol lehet tanítani?
Vannak álláshelyek az állami és a magániskolákban is, ezeken túl van lehetőség nyelviskolákban vagy magánóvódákban is tanítani.

-----------

Szerinted melyikbe érdemes menni?
Szerintem az állami vagy normális oktatási rendszerű magánintézményekbe. Ezekben kevés, 10-20 órád lesz, s elég jó eséllyel nem is vágnak át. 

-----------

A többi helyen átvágnak?
Ezt így nem jelenteném ki, de több rá az esély. Továbbá jó eséllyel számíthatsz heti 40+ órás munkaidőre, esetenként fizetésvisszatartásra vagy épp arra, hogy a téli szünet alatt nem kapsz egy fillért sem.

-----------

Szabadság van arrafelé?
Az állami iskolákban jár mindenféle juttatás, s durván 2 hónap szünet egy tanév során. Ha több évig maradsz, akkor értelemszerűen még két hónap nyári szünet is, s mindez fizetett.

-----------

Mennyit lehet keresni?
Ez nagyon változó. Úgy 4000 yuantól indul, egy-két helyen elmehet 15-20e yuanig is. Átlag 4-8e yuan kihozható.

-----------

És mennyi kell, hogy egy hónapban megéljek?
Ez nagyban függ az igényeidtől, s attól, hogy hova kerülsz. A nagyvárosokban a szolgáltatások drágábbak, ha nem intézik a lakhatásodat, akkor a megfelelő színvonalú lakás bérlése is sokba kerülhet. Ha feltételezzük, hogy kapsz elhelyezést, amiért nem kell fizetned,s mindemellett nem kell fizetned az utazásért (mert az iskola területén vagy közel vagy), s nem is szórod a pénzt két kézzel, akkor havi kétezer yuanból egész biztosan kijössz, nekem itt ezerből is sikerült már.

-----------

Olcsóság van?
Alapvetően igen. A tejtermékek és az importcikkek drágák lehetnek, de majdnem minden más olcsóbb mint odahaza. Sokszor nagyságrendekkel olcsóbb. Az élelmiszer tekintetében átlagosan felezheted az otthoni árakat.

-----------

A fenti végzettségeim nincsenek meg. Akkor nem is érdemes megpróbálnom?
A default hátrány (magyarság) mellett s egyik-másik feltétel nem teljesülése esetén is érdemes megpróbálni. Nem veszthetsz vele semmit, s mivel hatalmas a kereslet, így is sikerülhet. Ez esetben persze nem biztos, hogy te válogathatsz, s ne is a 20e yuant célozd be keresetnek. Ugyanakkor 4000 yuanból is könnyedén meg lehet élni, s félre is lehet rakni a felét.
-----------

Mennék, de hol keressek állást?
Rengeteg oldal van a weben, de ha lusta vagy rákeresni, itt van mindjárt három:

http://www.teachergig.com/jobs/china
http://www.eslcafe.com/jobs/china/
http://www.horizoneslchina.com/

-----------

Nekem kell megvennem a repülőjegyet?
Odafelé egész biztosan. Amúgy az állásajánlatok zöme tartalmaz több-kevesebb repülőjegy-visszatérítést. Van, hogy az egészet fizetik, van hogy csak visszafelé, s ugyancsak előfordul, hogy egy fix összeget kap a tanerő a szerződés teljesítésekor.

-----------

Milyen papírokra lesz szükségem?
Ahhoz, hogy Kínábn dolgozhass, munkavállalási vízumot ("Z" vízum) kell igényelj valamelyik külképviseleten. Hogy ezt megtehesd, a kínai munkaadódnak be kell szereznie pár papírt, amiket elküld hozzád. Ilyenek a munkavállalási engedély és a meghívólevél. Ezeket a tartomány megfelelő hivatalában intézi a munkaadó, s hogy beszerezhesse számodra, jópár iratot, igazolást fog tőled kérni. Érdemes a procedúra legelején tisztázni, pontosan mi kell, ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy egy több napos vagy hetes rohangálással járó tortúra vár még rád. Ami kellhet: a diploma másolata, erkölcsi bizonyítvány, ajánlólevél, megfelelő formátumú önéletrajz, a munkaszerződésed aláírva beszkennelt példánya, orvosi vizsgálat (konkrét hivatalos formanyomtatvány, a háziorvos kitölti kb. 8ezer forintért) s az ehhez kapcsoló egyéb eredmények beszerzése, úgymint HIV-teszt, tüdőszűrés, EKG. Ezekről az intézmény jobb esetben tájékoztat, máskülönben nem tudnak engedélyt szerezni.

---

Mire érdemes odafigyelni?
A kínai munkaerőpiac rendkívül védett. Kerüld az olyan ajánlatokat, ahol arra bíztatnak, hogy menj ki turistavízummal, s majd ott intézkednek. Ez szinte minden esetben illegális munkát jelent, ami, ha kiderül, kitoloncolással és akár az országból való kitiltással jár együtt.
Ha konkrét ajánlatot kapsz, légy alapos, s kérdezz rá mindenre időben, beleértve a legtriviálisabb dolgokat is. Ha adnak lakást, kérdezz rá a rezsire (mennyi, kinek kell fizetnie). Tisztázd, hogy a fizetés nettó vagy bruttó, mi lesz az egészségbiztosításoddal, mi van, ha esetleg beteg vagy. Amíg a különböző papírok beszerzése zajlik, az heteket (úgy kb. 2 hónap) fog igénybe venni, úgyhogy menet közben sok kérdés eszedbe juthat. Ezeket ne habozz az összekötődnek feltenni majd.

-----------

Mi van, ha még így is maradt kínzó kérdésem?
Írd meg szépen nekem, s majd megválaszolom, ha tudom.

Címkék:kína tanítás kisokos 39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szecsuan.blog.hu/api/trackback/id/tr974995638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.03. 16:59:14

Azért hozzátennék pár dolgot:
Kínában szépen fejlett bürokrácia van, ami olajozottan működik, amig minden pont fent van az i-n, és minden nyomtatvány pont olyan, amilyet várnak. Ha nem, akkor újra az egész.
Apróság, de a Z (munkavállalói) vízumhoz kell a cégtől meghívólevél és egészségügyi vizsgálat is, meg hivatalos pecsétes papír, hogy a hatóság hozzájárul a munkavállalásodhoz. Ez mind szép, de mikor megérkezel Kínába jó eséllyel újra meg kell csinálni az eü vizsgálatot, mert nem "olyan" a papír. Hiába van rajta ugyanaz.
Jó eséllyel egyébként az iskola, vagy valaki a soron el fog valamit cseszni, és valamit újra kell csinálni. Minden papír az utolsó pillanatban érkezik, vagy utána kicsivel.
Soha semmiről nem adnak egyenes infót, csak ha már tuti biztos, vagy elmúlt, így nem tévednek.

A vízum 30 napig érvényes, ha nem sikerült valamiért minden papírt megszerezni, megkapni, akkor turista vízum, seggrugdosás, vissza Hong Kong, új vízum móka következik.

A vízum érvényessége alatt kell tartózkodási engedélyt kérni. Ez egy formaság, útlevélbe beragasztják. Ehhez kell foreign expert certificate, amit az iskola intéz. Figyelni kell rájuk, hogy megcsinálják. Ez iskolához köt, szóval nincs olyan, hogy kimegyek valami szarra, aztán ahogy találok jobbat dobbantok. Lehet, de elég macerás. Kell az iskolától pecsétes papír, hogy elengednek, meg jó eséllyel büntetést kell fizetned a szerződésed alapján, ha korábban lépsz le. Ha csak úgy eltűnsz, lehet, hogy új vízum kiskutya füle kell az új munkához. Ha az előző helyed csúnyán berág, és szívatni akar, feketelistára tehetenek aztán nuku meló.

A lakások minősége, amit ajánlanak változó. Mindig jobb, mint amit egy helyi tanár remélhet, de ez olyan luxusban merül ki, hogy van fűtés, és 24 h melegvíz, internet, ezaz. Lehet jobb, lehet rosszabb, de azért Kínában vagyunk!

Előfordulhat, hogy a világ végén kötsz ki egy iskolában ahol senki nem beszél angolul és ebbe a körbe beletartoznak az angoltanárok is. Upsz! Igen, lehet, hogy tudnának valamit nyökögni, de nem fognak, mert az égő, azt meg itt senki nem engedheti meg magának.

Az emberek baromi kedvesek, kicsit rocksztár dolog itt külföldinek lenne egy eldugottabb helyen. (Eldugott hely lehet párszázezres város is!)

4000 yuan mindenre elég kell hogy legyen. Ok, valós rocksztár életvitelre nem.

Tefl vizsga egy vicc, már nem is fogadják el bármely intézmény által kiállított papírt a jobb melókhoz. Nyilván egy jó melóhoz kell tapasztalat, esetleg kapcsolat. Kevésbé népszerű helyen magyarként is lehet találni, csak nem kell feltétlenül mindenkinek tudni, hogy magyar vagy. Azt meg hogy Magyarországon nem élnek angolok azt végképp nem. :)

Liping 2013.01.03. 17:15:21

@Ahmet: ehhez nem nagyon tudok hozzátenni, korrekt. A papírozásos részbe nem akartam belemenni, mert ha már konkrét ajánlatot kap az ember, akkor ezeket a cég vagy iskola intézi. Kéri a megfelelő papírokat meg a saját részét el is küldi. De enélkül eleve nem kapsz vízumot, szóval nagyon nem lehet mellényúlni.

Az egészségügyi vizsgálathoz szükséges formanyomtatvány szabványos, nem tudom, mi igényelné, hogy megismételjék. Szerintem ott a munkaadó szúr el valamit, ha a jó papírt tölteted ki az orvossal, akkor nem lehet gond. A neten fellelhető pontosan, mi az érvényes nyomtatvány, esetleg érdemes csekkolni.
És még annyi, hogy a munkavállalási vízumom 2 hónapra kaptam.

Liping 2013.01.03. 17:38:11

@Ahmet: @Liping: Ja, és ami a nyelvet illeti, a cikk kérdése arra irányult, hogy a munkavállalásban hátrányt jelent-e a kínai hiánya. Máskülönben biztosan szar itt lenni nélküle, mivel gyakorlatilag senki nem beszél idegen nyelven. Én nyelvtudás nélkül nem vállalnám be, de vannak kalandor emberek.:)
És a nagyvárosokban, Shanghaiban, Guangzhouban relatíve sok magyar, s nemcsak relatíve sok külföldi él, arrafelé sokan elvannak a kínai ismerete nélkül is.

Marie-Luise (törölt) 2013.01.03. 18:34:39

@Liping: Érdekelne, hogy te hol végezted a TEFL-t, mert annyi lehetőség van, hogy kiigazodni is nehéz köztük.
Továbbá, ha akkora hátrány a magyar útlevél, akkor hogyan sikerült állást kapni.

Neked angol szakos diplomád van, vagy csak a TEFL kurzus? Mennyi előzetes angoltanári tapasztalatod volt, amikor kimentél?

Előre is köszi a választ, jó a blog.

Liping 2013.01.03. 18:46:08

@Marie-Luise: Az én példám az, hogy kis szerencsével sikerülhet sokminden nélkül. Nincs TEFL-papírom, Ahmetre reagálva szerintem is hülyeség amúgy. Angol szakos diplomám sincs, s pár magántanítványt leszámítva soha nem tanítottam angolt korábban.
Más állampolgárságom sincs, így a legtöbb helyen szóba sem álltak velem.

Ellenben, a szabályozások eltérőek tartományonként, ide nem kötelező az anyanyelvűség, s tudok róla, hogy másutt is előfordul, hogy nem akadály, ha az iskolának jók a kapcsolatai, s elintézi. Az más kérdés, hogy nem feltétlenül akar ezzel szenvedni, szóval ahhoz nagyon kell akarnia az embert.

Jobb közvetítőknél rendesen leinterjúvolják az embert, amiből azért leszűrhető, hogy mennyire beszél angolul. Ez az ő érdekük is, mert ha rajtuk keresztül kerül az ember az iskolákhoz, akkor ha nem felelek meg, az részben rajtuk csattan.

Összesen 5 helyre írhattam volna alá, Fengjie volt a negyedik. Mivel távoli, elzárt hely, valszeg nem sokan akarnak idejönni, ennek megfelelően ezt igyekeztek a feltételekkel kompenzálni.

A blogot illető dícséretet meg köszi.:)

Liping 2013.01.03. 18:48:04

@Liping: az első mondat első fele helyesen: "Az én példám azt mutatja meg, hogy..." 3/4 2 van éjjel, bocsi.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.04. 07:27:36

@Liping:
Mi ketten vagyunk itt, és egyikünk se beszél kínaiul. Ok, tudok hideg sört kérni, meg jártam már egy-két országban, szóval nem igazán szartam be attól, hogy nem értenek. Ja, és jártunk már Kínában korábban, szóval tudtuk mire lehet számítani.
TEFL egy hetes mondva csinált tréning volt itt, a papírt meg a közvetítő adta ki. Komoly... Tanári tapasztalata egyikünknek se volt, végzettségünknek köze nincs a tanításhoz.
A papírozás része szerintem elég lényeges, mert Z vízum kell a munkavállaláshoz. Ehhez a munkáltatónak jogosultsága kell hogy legyen. Magyarul nem hívhat be bárki külföldieket dolgozni. Sokszor a magániskolák kavarnak, hogy business vízummal vesznek fel. Gondolom ezt is "meg lehet oldani", de nem szabályos, és nem is biztos, hogy megadják a vízumot, szóval kicsit rizikós.
Az EÜ vizsgálattal meg megint az van, hogy attól függ, a hivatalban kinek a kezébe kerül. Akinek volt belőle gondja, az a UK-ben csináltatta, ahogy kell, itt meg közölték, hogy jó-jó, csináljuk meg még egyszer. :) Igazából csak kidobott pénz.

Azt kell még szem előtt tartani, hogy mi itt nem tanárok vagyunk, mert nem lehet munkaerőt csak úgy importálni. Mi foreign expertek vagyunk, azaz szakértők. Ehhez szerintem semmi köze a nemzetiségnek. A hivatal nem szól bele, hogy kit hívnak meg szakértőnek, de előfordulhat, hogy az iskola erre hivatkozik. Nagy a kereslet a külföldi tanárokra, mivel ha van ilyen az iskolában, az presztizs értékű. Egyes helyeken gyakorlatilag leszarják, hogy órán mit csinálsz, az a fontos, hogy a szülők lássanak, meg ha jön valami delegáció, akkor is ott vigyorogj.

A közvetítőt az érdekli, hogy el tud-e helyezni. Ha jobban beszélsz angolul, mint az átlag kínai angoltanár (nem tettem magasra a lécet), akkor el lehet sütni. Jelenleg az arányok úgy néznek ki, hogy van kb. 40.000 külföldi angoltanár, és keresnek kb. 90.000-et.
Hogy miért van ennyi üres hely, az jó kérdés. Főleg azért, mert az iskolák képtelenek maguknak megszervezni. Töketlenek. Nem tudják a papírmunkát megcsinálni. Ezek nevetséges dolgok, de meg kell érteni, hogy a kínaiaknál az "arcvesztes", vagyis a presztizsveszteség megengedhetetlen. Ebbe beletartozik az is, hogy kiderül nem tudodja az ügyintéző hogyan kell a külföldiek munkavállalását intézni, kiderül, hogy nem tud velük folyékonyan kommunikálni. Így aztán elkenik az egészet, és nem lesz tanáruk.
Erről lehetne könyveket írni, számunkra érthetetlen dolgok, de el kell fogadni, hogy itt sokminden másképp megy.

Sok függ attól, hogy hova kerülsz, milyenek a tanárok, milyen vagy te. Lehet, hogy maradni akarsz még egy évet, lehet, hogy egy hét után pakolsz. Kicsit lutri, de ilyen az élet.

Végszónak csak annyit: 4000 yuan/hó az kereken annyi, mint a magyar középiskolai tanár átlagfizetése.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.04. 07:36:48

@Marie-Luise: Nem nehéz melót találni magyarként se. Jól fizetőt már nehezebb. Ha van KÍNAI gyakorlatod, akkor az se lehet nagy gond.

Amire érdemes figyelni, hogy itt NEM a magániskolában egyszerűbb az élet. Oda az elkényeztetett gyerekeket íratják, valamint azokat, akiknek a szülei nem a lakhelyükön dolgoznak. Mivel állami iskolába csak a lakhelyeden járhatsz, költözni meg hivatalosan nagyon nehéz. Szóval ott azért van gond. Lehet, hogy jobb a felszereltség, de nehezebb rendet tartani.

Magániskolában néha vannak hülye ötleteik is, hogy mit hogyan kéne csinálni, nem biztos, hogy díjazni fogod. Másrészt jobb a pénz.

Tanítani lehet óvodában (szerintem nagyon kemény lehet), általánosban (konkrétan tudom, hogy nagyon kemény, de sikerekben gazdagabb is) középiskolában (junior= általános felső tagozat, senior=középiskola) és egyetemen.

Az se mindegy, hogy szabad kezet kapsz, vagy követni kell az ő tantervüket. Megkövetelik-e, hogy óravázlatokat gyárts és bemutass, hány óra tanítás, hány óra irodai munka van a szerződésben.

Szabadság nincs, de van egy csomó szünet. Itt mondjuk havonta egyszer két napig vizsgáznak. Ha jól jön ki van négy szabadnapunk. Alapvetően kínaiaknak nincs szombat, és vasárnap délelőtt is van tanítás. Erre is oda kell nézni a szerződésben.

Liping 2013.01.04. 17:44:24

@Ahmet: én úgy tudom, konkrétan a hivatal beleszól a nemzetiség miatt. De a szabályozások tartományi szinten eltérhetnek. Az egy dolog, hogy minden külföldi munkavállaló szakértőként van itt, mivel csak olyan célokra hozható munkaerő, amit a helyiek nem tudnak ellátni. De konkrétan rákérdeztem több helyen is, hogy mi a helyzet az állampolgársággal, s egyöntetűen azt a választ kaptam, hogy az előírások miatt számít, nem az iskolákat zavarja. És nem az iskoláktól kérdeztem természetesen.
De akárhogy is legyen, egy magyar mindenképp jelentős hátrányból indul egy kanadai vagy brit jelölthöz képest.

A business vízummal meggyőztél, kiegészítem a kisokost egy z-vízumos dologgal.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.05. 04:03:26

@Liping:
Igen az előírások eltérnek, de akkor azt mondom, hogy ajánlottak állást: Hunan, Guangdong, Peking, Yunnan, Gansu, Shanghai tartományokban. Tehát ezekben tuti megoldható.
De hidd el, hallottam már nem egy kamu mentegetőzést itt, hogy jaj, nem tudjuk, mert a hivatal dönti el és még nem kapták meg az utasítást...
Mondjuk arra, hogy mikor lesz a szünet, amire minden ismerős tanárunk megvette már hetek óta a repjegyet, és minden iskolában máskor kezdődik és más a hossza.
Lehet, hogy van valamiféle előírás az állampolgárságra, de azt nem tudom figyelted-e, hogy egy darab olyan anyanyelvi angoltanár sincs, aki ázsiai származású... Ja, lehet, hogy született 7. generációs amerikai, de ilyen ferde szemmel nem lehet villantani vele... :) Úgyhogy hozzátenném, hogy ha magas, kékszemű, szőke vagy, jobbak az esélyeid is.

Liping 2013.01.05. 11:34:06

@Ahmet: a megoldhatóság is más kérdés.:) Kerek-perec megmondták több helyről, hogy ha az iskola megfelelő kapcsolatokkal rendelkezik, akkor valahogy keresztülverik, ami ebben az országban nem meglepő. De ezzel kapcsolatban írtam, hogy ha kapnak "normális" jelöltet is, akkor nem fogják a kapcsolataikat ránk pazarolni.
Az meg tény, hogy elsősorban kirakatnak kellünk, nem a tényleges szakértelem miatt. Ha látják a szülők, hogy itt ilyen sztereotip fehér is tanít, az jó reklám. Ehhez valóban előnyös az árja külső.:)

Báiyán 2013.05.04. 16:28:36

@Liping: Ahogy az egy másik komment kapcsán említettem az utóbbi pár hétben rajta vagyok a kínai tanárkodás 'projekten'. A határátkelőről idetévedve elindultam az általad megadott néhány oldalon, majd találtam még néhányat, aztán meg még többet, s ahogy elnézem rengeteg valós és 'gyanús' ügynökség van, s az igazat megvallva lassan már kezdek elveszni a bőség zavarában. Szeretném elkerülni a jó magyar szokáshoz hasonló 'tudsz munkát? van nálatok felvétel?' típusú és ehhez hasonló jellegű kérdéseket, mert ez a stílus eléggé távol esik az enyémtől, de ha esetleg meg tudnád/tudnátok mondani, hogy melyik ügynökséget találtad/találtátok korrektnek, s az ügyintézés szempontjából segítőkésznek, akkor az hatalmas segítség lenne számomra.

E téma kapcsán felmerült még egy kérdés: a jelenlegi kínai tanárom szerint érdemes lenne turista vízummal meglátogatni Kínát, s ott főként május-június hónapban (mivel ebben a időszakban zajlik a munkaerő-felvétel a következő szezonra) személyesen munkát keresni. Mit gondolsz/gondoltok erről? Alapjában véve előnyösnek tartom a dolgot, hiszen a személyen benyomás mindenképpen pozitív lenne, de ne tudom, hogy valóban érdemes-e odamenni, s így munkát keresni. Sajnos a lottó 5-ös még mindig nem jött össze, úgyhogy komolyan fontolóra kell vennem egy ilyen jellegű beruházás ár-érték arányát. :)

Liping 2013.05.04. 16:36:31

@Báiyán: A horizonosok korrektek például. De az ügynökségekkel általában nincs gond, érdekük, hogy elhelyezzenek, mert az alapján kapják a pénzt. A sulikkal lehet a nagyobb gond, de ezt menet közben észreveheted. Ha sumákolni próbálnak, vagy veled közreműködve kikerülni az ügynökséget, akkor valószínűleg máskor is előszeretettel használnak kiskaput. Továbbra is azt vallom, hogy legalábbis először érdemesebb állami suliba menni, ott rendszerint nincs gond azzal, amit vállalnak.

Ha egyébként is szívesen mennél Kínába, s konkrét elképzelésed van arról, hogy merre szeretnél dolgozni, akkor talán van értelme kimenni (hatalmas távolságok vannak az országon belül, szóval az nem tűnik túl életszerűnek, hogy benézel egy-egy suliba Kantonban, meg egy másikba Shanghaiban, stb.), de rengeteg az álláshely, úgyhogy nem hiszem, hogy külföldről ne találnál megfelelőt.

Báiyán 2013.05.05. 04:03:12

@Liping: A tanácsodat megfogadva mindenképpen igyekszem az állami iskolákra fókuszálni. A kezdeti biztonság többet ér, mint egy valamivel nagyobb összegért kapott bizonytalanság. 1 év azért eléggé hosszú idő, pláne ha nehéz körülmények között telik el.
Van némi elképzelésem, hogy nagyjából hová szeretnék menni, ezért ez még nem jelentene nagy problémát. Az igazat megvallva rosszul tettem fel a kérdést. Néhány nyugati országban az önéletrajzos 'házalás' teljesen mindennapos, s - tudomásom szerint - sok helyen az így beérkező önéletrajzokat nézik át először, s nem az e-mailben kapottakat. Kína viszont egy 'kicsit' eltérő kulturális hátterű ország, s ennek kapcsán nem vagyok abban biztos, hogy ott szokás-e az ilyen önéletrajzos 'házalás', illetve hogy milyen a megítélése ennek a dolognak (a szokásos folyamat esetében - e-maileket szétküldeni, majd várni - én se nagyon látom az értelmét annak, hogy valaki munkakeresés céljából odautazzon, a mai világban egy internetes interjú már teljesen mindennapos dolog, csak emiatt nem kell odamenni).

Liping 2013.05.05. 04:12:15

@Báiyán: Csak azt tudom mondani, hogy ha amúgy is ki akarsz nézni, akkor esetleg lehet színesíteni a programot a házalósdival, de csak ezért kimenni szerintem teljesen felesleges. Lehet, hogy esetleg el tudnál csípni a személyes jelenléttel egy minimálisan jobb állást, ahová máskülönben képzetlennek találnának, vagy inkább vennének fel angol anyanyelvűt, de jó eséllyel nem kapnál annyival többet, mint ami ami az utazási költségeidet fedezné.
Mindent simán el lehet intézni külföldről. Ha meg nem akarsz emaileket szétküldözgetni, regisztrálj valamelyik ügynökséghez, s kerítenek neked ők ajánlatokat, neked csak választanod kell.

marts (törölt) 2013.05.29. 08:44:02

Szia! Erosen gondolkozom a kinai angol tanitason. Olyan kerdesem lenne, hogy ha valaki nem tartozkodik Magyaroroszagon, hanem mondjuk, mint en Azsiaban van, akkor az orvosi igazolas, erkolcsi bizonyitvany kerdese hogyan alakul.
Gondolom te ezt Magyarorszagon elintezted, neked az erkolcsi bizonyitvanyt es az orvosi igazolast, diplomat stb kellett hitelesiteni a kulugyminiszterium konzuli osztalyan es a kinai kovetsegen?
Orvosit lehet Kinaban is csinlatatni?
En ugyanis Kinahoz kozel elek, am a magyar burokraciatol tavol.
Esetleg egy ismerosom meg tudja igenyelni az erkolcsit, de ha azt hitelesiteni is kellene tobb helyen (kulugyminiszterium, kovetseg), akkor sajnos azt mar nekem senki nem tudna elintezni. Szoval remelem nem kell hitelesites.
Vagy csak sima magyar erkolcsi bizonyitvany es egy forditas eleg Kinaba (egy forditoiroda altal keszitve eshitelesitve). Apostille (hitelesites) nem volt neked a dokumentumaidra?

Valaszodat elore is koszonom, remelem erthetoen irtam le a helyzetemet. Szoval, hogy a magyar papirmunka kulfoldrol elintezheto-e?

Masik kerdes: milyen internet eleresed van? Korlatozott? Yahoo, Hotmail, Gmail mennek arrafele. En azt hallottam, hogy a Gmail, Youtube stb sehol, hotmail egyes helyeken elerheto. Ez is erdekes lehet egy kiutazo szamara, hogy hozzaferhet-e a korabbi levelezesehez, vagy rogton egy uj kinai e-mail szolgaltatonak kell regisztralni, ha kapcsolatban akar lenni a kulvilaggal.

Rengeteg az ugynokseg, ahol tenyleg vannak allasok, ezzel nem is lesz gondom, csak a magyarorszagi papirmunka miatt hazautazni nekem eleg nagy kiadas lenne.

marts (törölt) 2013.05.29. 08:45:38

Illetve nem is biztos, hogy Kina az Apostille szerzodes tagja, akkor viszont miniszteri hitelesites kell? Vagy az sem kellett neked? Csak leadtad az ugynoksegnek, sulinak a papirokat es ok inteztek?

Liping 2013.05.29. 09:57:58

@marts: Az erkölcsihez nekem egy sima mezei fordítóirodás csatolmány elég volt, nem problémáztak emiatt semmit. De abban sem vagyok biztos, hogy mindenhová kérnek erkölcsit, menet közben kiderül majd. Biztos, ami biztos alapon inkább igényelj, mert van talán 2 hét is az átfutási ideje.

Youtube nincs, a gmail működik, yahoot meg hotmailt nem próbáltam. Facebook meg twitter sincs, a blogspot sem jön be.

Liping 2013.05.29. 10:04:51

@marts: Ja, az orvosi még. Van egy konkrét formanyomtatvány, physical examination for foreigners vagy valami hasonló címmel, neten megtalálod, vagy ha már ott tartasz, az ügynökség úgyis elküldi a papírost. Nincs magyar orvoshoz kötve a kitöltése, gyakorlatilag bármilyen orvos könnyedén kitölti, általános kérdések vannak benne, viszont kell még hozzá HIV-teszt, EKG meg tüdőszűrés, bár ezeket konkrétan nem kérték bemutatni, de az orvosnak ezeknek az eredményéről is nyilatkoznia kell, szóval ezekre normális esetben el kell menned.

Kínába érve aztán majd újra megvizsgálnak a biztosításkötéskor, de ez már más kérdés.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.05.29. 17:08:19

@marts: Mi se Magyarországról mentünk, szóval tudom milyen.
Két út van:
az egyik az, hogy valami ügynökségen keresztül találsz munkát és a papírokat megkapva Z vízumot igényelsz, és mész egyenesen tanítani. Megvan az az előnye, hogy magabiztosan mész a tuti melóra, de véleményem szerint itt vége is az előnyöknek. Jártuk ezt az utat, és ismerek sokakat akik szintén végigjárták. Nagyjából 50%-nak elcseszték a papírjait, vagy nem érkeztek meg időre a dokumentumok. Írom ezt úgy, hogy a nagyjából 25 fő kb. 20 iskolába ment. A papírok nélkül nem tudsz Z (munkavállalói) vízumot igényelni. A miénk konkrétan úgy érkezett meg, hogy már FedExszel küldték, de a központjukban le kellett kapcsolnunk a küldeményt, hogy a repülőnk indulása előtt hozzájussunk. Ez azért gáz, mert ezek nélkül (retúr repjegy hiányában) a hong kongi gépre se engedtek volna fel. Más kérdés, hogy ezen kívül a papírokon az adatok rosszak voltak, tehát turista vízummal mentünk és fordultuk egy HK kört. Szerencsére nem voltunk túl messze. Nagy hátrány továbbá, hogy nem látod az iskolát, ahova mész. A vízum meg oda fog kötni...
Másik megoldás, hogy elkezdesz keresni magad, lehet találni munkát, ráadásul a pénz is jobb, mert kimarad az ügynökség. Legjobb persze, ha kijössz Kínába és itt keresel. Ne legyél szívbajos, ha nincs gyakorlatod, akkor hazudd be. A szerződéses viszonyok amúgy is kicsit mások, olvass a sorok közt. Nyilván itt is azért érvényes, hogy nagyobb fizu mellé nagyobb elvárás tartozik, de azért semmi nem teljesíthetetlen.

Egyet ne feledj, a kínai dolgozónak nincs magánélete, alacsony a fizetése, nincs szabadsága, stb. Szóval ha kapsz egy tanári állást 8-10-15.000 yuan fizetéssel és napi 5×40 percet tanítasz, akkor nagyon-nagyon sokkal jobb lesz az életed, mint bármelyik kínai kollégádnak, és ezért aztán nehezen is fogadják el, hogy mondjuk nem akarsz reggeli tornázni a diákokkal, vagy nem vagy hajlandó énekelni a szülőknek, vagy esetleg tornabemutatót tartani nekik. Igen, mint angoltanár.

marts (törölt) 2013.06.04. 11:26:52

@Ahmet: Ha megkerdezhetnem, ti melyik kozvetitovel, ugynokseggel mentetek ki?
Es meg annyit elarulnal, hogy hol lehet talalni allami, public school allashirdeteseket? Mert en mindenutt csak private training centerekbe botlok, amik eleg zavaros felteteleket kinalnak. Mast mindanak a hirdetesben es mast a skype interjukon.
Elsonek mindenkeppen allami iskolaba szeretnek kimenni, mert ahogy emlitettetek, sokkal nyugodtabbak a korulmenyek es talan nem vernek at annyira, mint egy nyelvsuliban.

Liping 2013.06.04. 11:52:28

@marts: A kisokosban lévő mindhárom oldalon vannak jelenleg is állami iskolás hirdetések, most néztem meg épp.:P De nemcsak ez a 3 oldal létezik.:)

Liping 2013.06.04. 11:54:37

@Liping: Amúgy meg a többinél sem biztos egyáltalán, hogy átvernek, de a bérek többnyire jobbak. Egyéni mérlegelésre bíznám, hogy kockáztatsz-e. De rá lehet keresni a konkrét helyre, ha van ott jelenleg is külföldi tanár, kérd el az elérhetőségét, azzal a tapasztalattal már könnyebben tudsz dönteni.

Matsuda Takato 2013.06.05. 06:52:56

Szia! Én is erősen gondolkodom a kínai angol tanításon. Eddig azonban sajnos csak olyan állásokat láttam, amelyek "angol, amerikai" etc állampolgárságot igényelnek, még csak az sincs, hogy szimplán "native English" lenne a követelmény állampolgárságtól függetlenül. Szóval azt szeretném kérdezni, ha nem indiszkrét, hogy Te hogyan akadtál a mostani helyedre? Érdemes bepróbálkozni a megkövetelt állampolgárságtól függetlenül, vagy nem konkrétan állásra jelentkezni, hanem az ügynökségnek írni, hogy tudnak-e valamit, ahova nem angolként/amerikaiként de anyanyelvit közelítő angoltudással és némi tanári tapasztalattal is megfelelsz? Vagy valahol mégis vannak állampolgárságot nem specifikáló ajánlatok, csak én nem akadtam rájuk? :)

Liping 2013.06.06. 15:16:25

@Matsuda Takato: mindenhol ezeket a feltételeket írják, de ettől még érdemes jelentkezni, nem biztos, hogy ragaszkodnak hozzá, ha megfelelőnek találnak, s el is tudják intézni.

Icrod 2014.01.27. 13:58:46

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a bizonyos TEFL képesítést hol szereztétek meg?
(Amiket én találtam, azok kb 300.000 HUF körül mozognak, na azt azért meg mégsem...)
Van egy csomó online TEFL vizsga ajánlat - természetesen jóval kedvezőbb áron - de nem tudom, ha azzal jelentkeznék azt mennyire vennék komolyan...
Előre is köszi a választ!

Icrod 2014.01.27. 15:55:46

(Igen, azt hiszem előbb kérdeztem, minthogy elolvastam volna mindent ...bocsesz.) Azért ugrálok mégis ezen a TEFL dolgon, mert úgy látom a legtöbb helyen mégiscsak inkább az számít, hogy van-e papírod vagy nincs...

Liping 2014.02.02. 06:21:19

@Icrod: bocsi, már olvastam pár napja a kérdésed, csak nem nagyon volt időm reagálni az aktuális út miatt.
Szóval, a TEFL jó, ha van, de szerintem kár beruházni drágára, elfogadják az online-t is vagy vesznek neked egyet, mint a kollégámnak az előző munkahelyén.
Ha huzamosabban tervezed a kínai melót, a második szezonra már sokkal könnyebben kapsz helyet, mivel van releváns kínai tapasztalatod.

Icrod 2014.02.02. 09:39:00

@Liping: Köszi a választ! (:
Még egy kérdésem lenne: A Skype interjún mire számítsak? (Milyen jellegű kérdések, van-e "helyes" válasz, vajon mit akarnak hallani, stb.)
Előre is köszi!

Liping 2014.02.02. 10:31:49

@Icrod: Nem kell komolyan venni. Megnézik, beszélsz-e angolul, nem vagy-e színesbőrű vagy túl öreg. Meg elmondják, amit az állásról tudni kell. Használd ki a helyzetet, s érdeklődj meg mindent, amire kíváncsi vagy.

Icrod 2014.02.02. 17:45:20

Elég érdekes egyébként, hogy az álláshirdetésekben természetesen provájdolják nekem a vízumot, de amikor e-mailben felveszem velük a kapcsolatot, akkor már nem tudnak biztosítani meghívólevelet, ill. azt kérdezik, hogy hogyan tervezem a vízum megszerzését... te találkoztál ehhez hasonló jelenséggel?

Liping 2014.02.04. 08:31:59

@Icrod: Nem, de nyelviskolákkal sosem kezdtem. Az állami intézményeknél ez garantált, már ha nem szúrnak el valamit.

Icrod 2014.02.12. 13:40:08

Köszi a választ!
Még egy kérdésem lenne... megfogadtam a tanácsodat/tanácsotokat, és állami sulikat keresek inkább. Elmondanád/mondanátok, hogy nálatok hogyan zajlott a szerződés aláírása?
Jelentkeztél, visszaírtak, skype interjú, ha szimpi vagy megküldik a szerződést aláírva, aláírod te is, visszascanneled, visszaküldöd, kezdődik a papírmunka, vízumintézés...? Nagyjából ez a sorrend, ugye?
Arra lennék kíváncsi, hogy ha aláírod velük a szerződést, akkor az mennyire számít biztosnak? Csak mert pl. a lakásomat nem adnám úgy ki, hogy nem 100% a dolog, mert a munkáltató akár még vissza is mondhatja a dolgot...
Előre is köszi a válaszokat!

Liping 2014.02.12. 16:20:37

@Icrod: Hát, az ő részükről az, de nem kizárt, hogy valami gubanc lesz a papírokkal, ilyesmi előfordul. Próbáld meg csak azután kiadni, hogy megkaptad a meghívólevelet meg a munkavállalási engedélyt.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.06.27. 08:44:02

Nekem sem diplomam, se TOXFL, LOL vagy ROTFL papirjaim sem voltak amikor bejelentkeztem egy pekingi suliba. 6 eve tanitok maganiskolakban, csak egy az egyben. Utalom a csoportokat, rohadtul idegesito. Senkit nem engedek beleszolni, hogy hogyan es mit tanitok, par eve konyveket sem hasznalok, csak "free talk" vagy tobbnyire filmeket nezek veluk es arrol csevegek veluk. 180 yuan az oraberem (50 percert) altalaban 15000 folott de 20ezer yuan is osszejon egy honapban. Kizarolag delutan vagyok hajlando dolgozni es csak hetvegen... A belvarosi iskola legnepszerubb tanara vagyok, megvalogatom a diakokat, aki idegesit vagy tul gyenge azt lepasszolom masnak. Ezert elvezem es ezert elvezik a tanitvanyaim is evek ota. Egyes gyerekeket tobb eve tanitok folyamatosan. Akik versenyeket nyernek az iskolaikban. Rohadtul birnak a szulok. Korabban valaltam mellekesnek model melokat is, reklamfilmekbe dumaltam napi 2000ert bevallaltam egy TV epizodot is -igaz azert 5000 yuant kertem egy napra miutan rajottem, hogy a scriptben egy magyar turistarol van szo..

Evek ota egy 400nm-es villaban lakom egy angol haverral, volt par bicajom, meg motorom, de altalaban ejszaka kozlekedek, szovel tobbnyire taxi. Minden nap draga ettermek (ezzel a fizuval semmi nem draga, csak lakast venni lenne egy remalom) utaztam sokfele Kinaban, (a Forma 1 futamokat sem hagytam ki) most egy 27 eves divattervezo baratnom van, nem reg jegyeztuk el egymast. Igaz korabban a lanyok miatt elveztem az itt letet foleg, a 20 eves csajoknak is bejovok, volt egy rakas szeretom neha parhuzamosan is. Par eve egy gyartulajdonos milliardos maca lett belem szerelmes (csinos is volt) szponzoralni akart es vilagkoruli utra vitt volna, folyamatos jelleggel. annak ellenere valogatos maradtam, hogy 1 millio dollart kapott az elozo partnere lelepesi dijnak. lol Csak par szoban a pekingi eletem. Ja, az ide vezeto utert sem fizettem, egy producer ajanlotta a repulojegyet. Igy megy ez nekem. Sok szerencset masoknak is!

Liping 2014.06.27. 14:28:12

Ügyes vagy és köszönjük, hogy ezt megosztottad velünk.

virágelvtárs 2014.06.27. 22:29:30

@Chaoyang: Az Isten fizesse meg! Ezt mind még soha semmilyen blogon nem mondtad el! Tényleg, és szanlitunba jársz? Étterembe? Taxival?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.06.30. 12:18:02

Annak aki nem ertene a szarkazmust...
Tulzasok nelkuli ellenpelda volt a fent emlitett unalmas "allaskereses" leirasara. Nem kell ezt olyan szaraznak elkepzelni, hogy bemesz ebbe meg abba a hivatalba, hogy papirjaid legyenek, aztan kapsz egy halom uvoltozo gyereket kozepszeru fizetesert egy unalmas varosban.

@virag: nem kell a cinizmus... gondolom, hogy te nem a villanegyedben laksz 10 millios hazban es senki nem ismer Sanlitunban, de azt biztos tudod, hogy a taxi itt nem draga es a szamlat sosem kerem el. Mondjuk Magyarorszagon is megengedhetnem magamnak egy 800ezres fizetessel, hogy taxizzak, de mivel a rendszervaltas ota volt autom, amikor is csak 18 eves voltam, ez ott nem kerdes. Hja es otthon is minden nap etteremben ettem, ahogy azt is tudod, hogy az olcso kinai ettermek itt mindenki megengedheti maganak. En nem eszem az indiaiban es olaszban meg mexikoiban napi rendszeresseggel. Csak refereltam arra, hogy oraberben mindenfele tesztek felmutatasa nelkul is eleg jol lehet itt keresni. Tudom, tul plasztikus volt az egyszeru eletet kedvelok szamara.. De (kis)polgarpukkasztasnak elment,.

francu 2017.02.07. 02:08:40

Halihó Veve,

nem tudom, mennyire reális választ várni egy ősréginek számító blogbejegyzés kommentjére, de hátha.

A napokban bukkantam rá a blogra és nagyon hozzám szólt az egész elképzelés (angol, tanítás, külföld). Láttam a módosítást a bejegyzés elején így utánanéztem mivel is járna egy TEFL vizyga megszerzése (akár csak mutatóba), még gondolkozom rajta de addig is szeretnék még megtudni pár dolgot ha lehet.

A stílusod, a tanításhoz és magához az élethez való hozzáállásod irigylésre méltó - ez az önbizalom közben épült ki vagy már eleve megvolt? :D Érdekelne, volt-e és ha igen, miféle tapasztalatod nyelv- (vagy egyéb) oktatásban mielőtt kimentél, és hogy milyen szintű nyelvismerettel rendelkeztél. Nincs nyelvvizsgám, nem is hiszem hogy nagyon kell ha az ember tényleg tud angolul, de amikor szintekről van szó, azért egy összehasonlítási alapnak mégiscsak elkéne merthogy én magam nem tudom megítélni az angolomat, de csak azért, h felmutasd h n tessék kaptam róla papírt is sajnálnék kidobni 50-60 ezreket, főleg h a mostani szigorítás miatt amit fentebb említettél talán el kéne végezni egy ilyen kurzust ami szintén nem olcsó mulatság (amellett a nyelvvizsgát feleslegessé tenné kb., ha sikeresen tudsz teljesíteni egy TEFL kurzust az sztem bőven elég). No de mégis, mire számíthat odakint az ember a tanulóktól? Középiskolás és egyetemista szinten? Egy éve vagyok kint Angliában, van egy erős felső-középszintem, elég ez oda vagy ezzel úgyiscsak elhasalnék a vizsgán meg beégnék odakint ha meg is csípnék egy állást? Nagyon nem vagyok tisztában a kinti erőviszonyokkal, na, ebben kérnék egy kis segítséget... írok fb-on is hátha ott aktívabban követed az üzeneteket. Köszönöm szépen előre is, a blognak meg lelkes olvasója maradok :)

A blogról

Közép-, Nyugat- majd Dél-Kína, Vietnám és megint Kína után Veve jelenleg az Ír-szigeten tengődik, de azért továbbra is igyekszik minden érdemlegesről beszámolni a blog hasábjain...

Utolsó kommentek

  • scal: @virágelvtárs: hát cirka 7 évvel később ellenkeznék veled, 2018-ban amikor én voltam kint az állam vakargattam a hihetetlen olcsó árak mellett, (én Zhengzhouba mentek ki kétszer) és lényegében úgy é... (2021.07.05. 22:40) Amiért jobb lenne örökre Kínában maradni 6. (?) - Árstabilitás
  • scal: Nagyon jó :) igazán kár hogy már nem írod a blogot, és még nagyobb baj hogy megkésve találtam rá, bár meg kell mondjam tök jó volt mindezt saját magam megtapasztalni. Egy varázslatos mesevilág ez. (2021.07.05. 18:17) Mire számíthat egy nyelvtanár Kínában ? - 1.
  • scal: Ez nagyon durva, amikor 2019 januárjában kint voltam ebből még csak a sárga, piros meg a narancs létezett. De imádtam metrózni :D Nagyban megkönnyítette volna az életemet ha legalább a zöld már léte... (2021.07.05. 17:45) A metróláz 2019-ben sem hagyott alább Kínában
  • scal: Szerintem kicsit túl lett misztifikálva. Alapvetően a camamber/pálpusztai sokkal büdösebb mégis eszik az emberek, mert finom. Én ezzel mikor először találkoztam rögtön a kedvencem lett, mert a sima... (2021.07.05. 17:26) Gasztro: büdös tofu
  • Drizari: Jól döntöttél. (2020.09.16. 12:01) Búcsú
  • Utolsó 20

Címkék

akszu (7) alaer (45) állatkert (5) angol (5) angoltanítás (5) árak (5) áram (8) bangkok (18) bank (5) bankolás (16) béka (8) beteg (18) blog (43) borneó (10) búcsú (5) budapest (6) bürokrácia (6) castlebar (28) changsha (11) chongqing (27) család (7) dalian (8) diákok (66) doha (12) drveve (21) egyetem (7) élet (279) eső (6) facebook (6) fengjie (194) férj (7) feszkó (8) fősuli (72) fűtés (6) gaszto (5) gasztro (93) guangzhou (9) határ (11) hazatérés (16) hazaút (14) hétvége (10) hideg (7) (6) hongkong (26) hubei (6) hülyeveve (9) humen (43) időjárás (23) internet (9) írország (37) kaja (74) kampusz (16) karácsony (9) katar (17) képek (9) kína (955) Kína (11) kína tartományai (8) kirándulás (12) költözés (14) komment (6) kórház (6) koronavírus (6) kota kinabalu (16) középsuli (37) közlekedés (14) krabi (11) ktv (7) lakás (9) lakhatás (15) laptop (7) magyarország (15) malajzia (34) melakka (6) metró (30) moszkva (5) munka (99) munkakeresés (7) munkavállalás (7) nha trang (52) nyár (8) nyaralás (5) nyelvsuli (24) oroszország (5) összegzés (6) ovi (10) pattaya (7) peking (16) pénz (10) pénzváltás (5) piac (5) qatar (12) repjegy (6) reptér (7) repülés (7) sabah (11) saigon (6) sanya (15) shanghai (9) shenzhen (148) sport (5) suli (11) szingapúr (11) szünet (14) tájfun (11) tanítás (50) tavasz (5) teknős (7) tél (9) telefon (6) tengerimalac (7) thaiföld (50) tianjin (6) tibet (7) trảng bom (5) ügyintézés (16) újév (7) ünnep (11) urumcsi (6) utazás (125) vacsi (6) város (17) vasút (15) vendégposzt (9) vietnam (66) vietnám (6) virágelvtárs (9) víz (5) vizsga (32) vizsgáztatás (6) vízum (9) vonat (12) wanzhou (7) wenzhou (7) wuhan (186) xianning (177) xinjiang (27) Címkefelhő
süti beállítások módosítása